Празничният сезон е почти пред нас и е лесно детското желание за сладко да се развихри. Нови изследвания обаче показват, че може да е полезно да се намали количеството захар, което малките деца консумират.
Проучване, публикувано в петък в списание Science, установи, че намаляването на захарта през първите 1000 дни след зачеването - през бременността до 2-годишна възраст - може да намали риска от хронични заболявания при детето в зряла възраст.
Изследователите са установили, че намаляването на консумацията на захар в този период намалява риска от диабет тип 2 с около 35 % и риска от високо кръвно налягане с около 20 %. Установено е също така забавяне на появата на заболяванията съответно с четири и две години, пише Си Ен Ен.
Изследователският екип проучва данни от периода преди и след края на дажбите за захар в Обединеното кралство от времето на Втората световна война през септември 1953 г.
Според Имперските военни музеи през януари 1940 г. Обединеното кралство започва да прилага дажби, за да осигури „справедливо разпределение" на храната в страната по време на военния недостиг. Достъпът до храни като захар, мазнини, бекон, месо и сирене е ограничен.
Когато през септември 1953 г. дажбите за захар и сладкиши приключват, дневната консумация на захар от средностатистическия възрастен в Обединеното кралство почти веднага се удвоява - от около 40 грама на 80 грама.
Изследователите разглеждат здравни данни от Биобанката на Обединеното кралство - голяма биомедицинска база данни и изследователски ресурс, който проследява хората в дългосрочен план - за около 60 183 участници, родени между октомври 1951 г. и март 1956 г., преди и след края на дажбите, за да определят последиците от такова голямо увеличение на консумацията на захар.
„Рационирането на захарта създаде интересен естествен експеримент", казва Тадея Грейснер, водещ автор на изследването и старши икономист в Центъра за икономически и социални изследвания към Университета на Южна Калифорния.
Анализът на шестгодишния период показва 30% намаление на риска от затлъстяване при бебетата, заченати или родени по време на дажбата, като при тези след края на дажбата на захар по-бързо се увеличават диабет тип 2 и хипертония.
Проучването установява също, че ограничаването на консумацията на захар в утробата и в ранна възраст може да намали „предпочитанията за цял живот" към сладкото, като само ограничаването на консумацията в утробата представлява около една трета от намаляването на риска.
„Ние сме създадени да обичаме сладки неща от момента на раждането си", казва д-р Марк Коркинс, началник на отдела по детска гастроентерология и професор по педиатрия в Здравния научен център на Университета на Тенеси, който не е участвал в новото изследване.
Според него в продължение на векове хората са се обръщали към плодовете, за да задоволят желанието си за сладко, като същевременно са си набавяли витамини и минерали. Сега захарта е рафинирана и концентрирана до такива високи нива, че повечето хора предпочитат парче шоколадова торта пред праскова, каза той. Тези високи нива на консумация бързо се отразяват на организма ни.
„Когато консумирате повече захар, това променя начина, по който работи метаболизмът ви, и вие започвате да я отлагате и спестявате", каза Коркинс. „Ние сме създадени да пестим храна за периоди на глад. Вече нямаме периоди на глад, така че сега я съхраняваме като мазнини."
Количеството захар, консумирано в САЩ, е „изключително високо", отбелязва той.
Според федералните Насоки за хранене на американците за периода 2020-25 г. всеки човек на 2 или повече години трябва да ограничи дневния си прием на добавена захар до по-малко от 10 % от общите си калории. Спазването на тези насоки може да е трудно, казва Грейснър.
В новото проучване изследователите посочват, че бременните и кърмещите жени консумират средно над три пъти повече от препоръчителното количество добавена захар, като надхвърлят 80 грама на ден.