Британският крал Чарлз III го прави цял живот, но се отказа заради лечението си от рак
Заради забързания начин на живот много хора пропускат да обядват днес. Други пък го правят заради модерни хранителни режими, включващи големи часови пояси гладуване. Трети пък просто са установили, че им се доспива и са неработоспособни, след като си хапнат добре в средата на деня.
Британският крал Чарлз III например цял живот не обядва или поне беше така, докато не бе диагностициран с рак. 75-годишният монарх винаги се е хранил умерено и здравословно, но тъй като графикът му е изключително натоварен и смята за лукс да отделя време за ядене през деня. А не е от хората, които ще се хранят бързо или на крак. Причината е, че той много добре познава въздействието на храната върху човешкия организъм. Затова се стреми тя да е прясно приготвена и от биопродукти, които дори сам отглежда в провинциалните си имения. Преди години в интервю призна, че яйцата и зеленчуците са му особено любими. Месо и риба си позволява най-много два пъти седмично.
През последните месеци той обаче е склонил да обядва. Това е станало под давлението на лекуващите го лекари и най-вече на съпругата му Камила. Тя е успяла да го убеди, че тялото му се нуждае от постоянен приток на енергия, за да се бори по-успешно с онкологичното заболяване.
Английски медии разкриха, че кралският обяд е изключително изненадващ.
Чарлз изяжда само половин авокадо
Кафяво-зеленият плод става все по-популярен по света, след като проучвания показаха, че съдържа полезни съставки, които намаляват риска от различни заболявания. Освен това е доста калоричен и засища. Затова има славата на суперхрана сред представителите на младите поколения, които се стараят да живеят природосъобразно. Най-често те го консумират като паста, която намазват върху препечена филия черен хляб. Тъй като обаче Чарлз избягва ядене на въглехидрати, разчита единствено на ползите от самото авокадо.
По думите на доведения му син Том Паркър Боулс кралят има изключително икономичен подход към храната. Поръчва на готвачите си само това, от което се нуждае тялото му.
“Ако нещо остане, ще бъде превърнато в друго ястие за следващия ден
Нищо не се изхвърля”, пише синът на кралица Камила.
В последната си книга Cooking And The Crown той разкрива, че майка му започва деня си с овесена каша и обядва лек пилешки бульон или пушена сьомга, докато Чарлз разчита на засищаща сутрешна закуска от сушени плодове и мед и следобеден чай, към който се сервират не само бисквити и сандвичи, но понякога и рохки яйца.
“Наистина е полезно да приемате повече от дневните си калории по-рано през деня, за да се заредите с енергия за предстоящия ден. Затова закуската често се нарича най-важното ядене, но обядът също не трябва да се пропуска”, казва Джен Брунинг, говорител на Академията по хранене и диететика на САЩ, пред “Хъфпост”. По думите ѝ пропускането на което и да е хранене прави по-трудно поддържането на енергийния баланс в тялото. Освен това - без значение колко сте заети, редовното обядване и откъсване от работа помагат да си осигурите и умствена почивка, което също е изключително важно за постигане на висока производителност.
Проучвания са показали, че около 60% от американците например обядват на бюрата си, докато работят. Те обаче не постигат такова ниво на удовлетвореност и работоспособност като колегите си, които излизат в обедна почивка, за да се нахранят в спокойна атмосфера. Според изследователите това вероятно се дължи на факта, че редовното ядене подобрява настроението и метаболизма.
“Обядването може да ни даде социално време с колегите и да ни помогне да укрепим професионалните си взаимоотношения, което е важна част от здравословната работна среда. За тези, които ежедневно са у дома със семейството, това моделира здравословна връзка на децата с храната”, обяснява Брунинг.
Тя допълва, че да се пропуска обяд от време на време, не е голямо прегрешение, но ако се превърне в навик, организмът се приспособява към по-нисък прием на гориво и това може да бъде пагубно за здравето.
Специалистът по борба със затлъстяването Линда Анегава също смята, че не бива да се пренебрегва нуждата на тялото от хранене. Затова
тя винаги пита своите пациенти през какви интервали ядат и какво количество
Защо пропускат хранения - дали заради липса на време, или заради стремеж за намаляване на калориите? Какви са нивата им на енергия след това? Изпитват ли желание да хапнат нещо преди вечеря и ако – да, с какво задоволяват глада си? Отговорите на всички тези въпроси ни помагат да създадем персонален хранителен режим, който ще служи най-добре на нашите пациенти, казва Анегава.
Причината е, че пропускането на обяд може да ви кара да консумирате повече калории вечер или пък да се отдавате на среднощна закуска. Яденето на твърде много храна наведнъж обаче крие риск от повишаване на кръвната захар и инсулина. С течение на времето това може да доведе до непрекъснати по-високи нива, инсулинова резистентност и даже диабет.
Някои проучвания са показали, че хората, които не обядват, са склонни да ядат по-малко здравословни храни по-късно през деня, тъй като се чувстват много гладни. Те консумират по-малко плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, морски дарове и протеини на растителна основа. Наблягат повече на въглехидрати.
“Недостатъчното ядене през деня може да доведе до спад на енергийните нива, което пък да повлияе на настроението, продуктивността и концентрацията. Затова обичам да казвам на пациентите си да слушат своите тела”, предупреждава Анегава. По принцип
повечето хора се чувстват сити 4-5 ч след закуска и могат да изкарат до 15 ч,
без гладът да им се отразява. Тогава те си казват, че спокойно могат да изчакат до вечеря, но диетолозите препоръчват това да не се прави. Да се хапне лека здравословна закуска, за да се избегне обилно вечеряне, тъй като пълният корем се отразява зле и на спането.