Изследователи от медицинския колеж Soochow към едноимннвия в Китай установиха, че редовната консумация на кафе и кофеин може да намали риска от развитие на кардиометаболична мултиморбидност (CMM), което включва две или повече заболявания, свързани със сърдечно-съдовата и метаболитната система. Проучването е описано в прессъобщение на MedicalXpress.
Учените са установили, че умерената консумация на кафе (до три чаши на ден) или кофеин (200-300 милиграма на ден) е свързана с подчертано намаляване на риска от новопоявили се кардио-метаболитни заболявания като диабет тип 2, коронарна болест на сърцето и инсулт. Рискът от развитие на такива заболявания при хора, които редовно консумират кафе или кофеин, е значително по-нисък в сравнение с тези, които не консумират тези продукти.
Изследването се основава на данни от голямо дългосрочно проучване на UK Biobank върху повече от 500 000 души на възраст от 37 до 73 години. Анализът включва 172 315 души без никакво кардиометаболично заболяване за консумация на кофеин и 188 091 души за консумация на кафе и чай. Участниците сами предоставиха информация за здравословното си състояние, като бяха използвани и данни от лечебни заведения и регистри.
Резултатите показват, че участниците, които консумират умерени количества кафе или кофеин дневно, имат съответно 48,1 и 40,7 процента намален риск от развитие на кардиометаболитно заболяване в сравнение с тези, които консумират по-малко от 100 милиграма кофеин на ден или изобщо избягват кафето. Тези показатели са еднакви на всички етапи от развитието на заболяването.
В допълнение, проучването установи, че умерената консумация на кафе и кофеин има защитен ефект срещу множество етапи на кардиометаболитни нарушения, което може да обясни техните благоприятни ефекти върху здравето. Въпреки това, рискът от развитие на мултиморбидност при хора с предшестващи кардиометаболични заболявания е значително по-висок, отколкото при здрави участници.
По този начин изследователите заключават, че редовната консумация на кафе и кофеин в умерени дози може да бъде важен елемент в превенцията на кардиометаболитни заболявания. Насърчаването на този хранителен навик може да има положително въздействие върху общественото здраве, пише БГНЕС.