Нейонизираната радиация, която тя излъчва е прекалено слаба, за да нанесе каквито и да било поражения на нашата ДНК
Използвайте специалните съдове, някои пластмаси може да отделят в храната опасни химикали при високо нагряване
Микровълновите фурни отдавна са основна част от кухните в целия свят, с което промениха начина, по който хората готвят и консумират храна.
Едновременно с това бързо нараства движението, което бурно пропагандира, че те са опасни. В социалните мрежи членовете му често пишат: “Никога повече няма да ползвам подобно нещо”. Някои са по-категорични - готвенето в микровълнова печка
унищожава хранителните вещества и причинява рак
Дали тези опасения са основателни?
Микровълновите фурни използват уникална форма на нейонизиращо лъчение, известна като “микровълни”, която се различава от йонизиращото лъчение, срещано в рентгеновите лъчи и други високоенергийни източници. Според Кристофър Бейрд, физик от университета West Texas A&M, който специализира в областта на електромагнетизма, микровълните в кухните ни са форма на електромагнитно излъчване, подобна на радиовълните.
“Изключително рядко се случва микровълнова фурна да се повреди толкова сериозно, че да навреди на намиращ се наблизо човек. Дори тя да излезе от изправност, няма да причини животозастрашаващи щети освен изгаряния и повърхностни увреждания на нервите”, уверява Бейрд.
Йонизиращата радиация променя атомите и молекулите и уврежда клетките на органичната материя, докато нейонизиращата радиация предизвиква само нагряване чрез топлинна енергия. Тъй като тя е по-слаба дори от видимата светлина и не променя атомите и молекулите в тялото ни, може безопасно да се използва в дома, смятат учените от Центъра за контрол и превенция на заболяванията на САЩ.
“Ако микровълновата радиация, използвана в нашите фурни, по някакъв начин уврежда храната, тогава радиовълните, които непрекъснато се излъчват от домашния Wi-Fi рутер, биха увреждали по същия начин всичко живо в къщата”, казва Бейрд. Той подчертава, че нито едно от тези опасения не е основателно.
“Дори светлината на свещта има повече електромагнитни вълни
от микровълновите печки. Логично е хората да се притесняват повече за светлината на свещите, ако подобни твърдения са верни”, добавя той.
От НАСА казват, че микровълните съществуват в ниско- до високочестотния спектър и правят възможни съвременни технологии като радиото, текстовите съобщения, рентгеновите лъчи и GPS. Коренът на микровълновата печка се крие в магнетронната тръба, която генерира енергия под формата на лъчи. След като бъдат създадени, те се отразяват от металната вътрешност на фурната, създавайки силно контролирана среда за готвене. Микровълните стимулират водните молекули в храната и те започват да “вибрират”. Това създава триене, което на свой ред прави топлина или топлинна енергия и така яденето се затопля. Микровълновите печки готвят предимно отвън навътре. Храните с по-високо съдържание на вода, като например пресните зеленчуци, са склонни да се приготвят по-бързо, тъй като уредът лесно нагрява водата в тях.
Загретите в микровълнова фурна продукти задържат влага на повърхността, което не им позволява да придобият привлекателната златисто-кафява коричка на добре сготвеното ядене. Въпреки това резултатите от проучване, публикувано през 2020 г., подчертава предимствата на краткото време за обработка, ниските температури на нагряване и сравнително слабите нива на мощност, които предотвратяват загубата на хранителни вещества при обработката им в характерния кухненски уред.
Някои изследвания дават предимство на микровълновата печка и печенето пред методите за готвене под налягане и варене за запазване на зеленчуковите антиоксиданти. Витамините А и С например се запазват особено добре в храни, приготвени с нея. Дори е установено, че когато сурова пъстърва бъде обработена с микровълни,
се увеличават нивата на витамин К в нейното месо.
В един доклад, публикуван в списанието Food Science and Nutrition, се посочва, че микровълновите фурни използват по-малко енергия и вода в сравнение с други обичайни инструменти за готвене.
Съществуват противоречиви мнения относно опасностите, които крие микровълновата печка за тялото ни. Обаче почти всички учени са съгласни, че тя
може да предизвика катаракта
Това заболяване е най-честата причина за лошо зрение при хората над 40-годишна възраст.
“Стоенето пред микровълновата и наблюдаването на храната недвусмислено причинява катаракта. Ако го правите отново и отново, ще увредите очите си”, твърди професор Магда Хавас от университета Трент, Великобритания.
Може би най-голямата тревога, що се отнася до този кухненски уред е, че той причинява рак. Обаче няма място за притеснения, тъй като нейонизиращата радиация, която излъчва микровълновата, е прекалено слаба, за да нанесе каквито и да било поражения върху нашата ДНК, с което да се сложи началото на канцерогенно заболяване. Единственото, за което трябва да внимаваме, е какви контейнери слагаме в нея, тъй като някои пластмаси може да отделят в храната опасни химикали при високо нагряване.
“В миналото обществеността е била предупреждавана, че при при нагряване на синтетични контейнери в микровълновата печка в храната ще се отделят химикали, причиняващи рак, наречени диоксини. Пластмасата обаче не съдържа такива елементи. По-скоро те се образуват, когато тя и други вещества горят или се топят. Ако не изгаряте яденето си в микровълнова фурна или не използвате съдове, които не са предназначени за нея, не се излагате на риск от диоксини”, успокоява д-р Джени Пермут, асистент в програмата за епидемиология на рака на клиниката Moffitt във Флорида, САЩ.
Микровълновите печки са измислени от американския физик Пърси Спенсър през 1945 г., след като той наблюдава топлинни микровълни, излъчвани от магнетрон по време на експеримент с радар. При първия му опит да превърне това в кухненски инструмент е създадена машина, която била висока около 2 метра и тежаща над 750 кг - далеч от съвременните модели.
След края на Втората световна война размерите на това изобретение ставали все по-практични и не след дълго навлезли в почти всяка кухня на Запад, което променило навиците на хранене на по-голямата част от човечеството из основи.
Компаниите за хранителни продукти започнали да се ориентират към заетите семейства, в които и двамата родители работят, и към тези, които нямат време да готвят, като разширили предлагането на замразени вечери и закуски, които могат да се приготвят в микровълнова фурна.
Днес готовите за приготвяне продукти - от лазанята до замразена пица, осигуряват бюджетни, еднократни ястия за броени минути. В световен мащаб пазарът на тези изделия e с големина от 284 млрд. долара и се очаква да нарасне до 363 млрд. долара по данни на фирмата за икономически анализи MarketsandMadkets. Според Евростат пазарът на микровълнови печки в Европа е на стойност 3 млрд. долара през 2023 г. Очаква се от 2024 г. до 2032 г. той да нарасне с 3,62% и до 2032 г. да бъде оценен на 4,13 млрд. долара.