Учените не отричат, че дозите, в които хората приемат подсладителите, са безвредни. Но това успокоение някак се губи сред страхотиите, които се ширят за заместителите на захарта
В резултат на кампанията, подета от лекари, специалисти по храненето и СЗО, известният заместител на захарта аспартам стана синоним на отрова, която е възможен причинител на рак, образува в тялото токсичен метанол и вместо до отслабване води до затлъстяване.
Но по света има още десетки одобрени изкуствени подсладители, на които специалистите приписват същите и дори още по-опасни вредни действия.
Надписът Sugar Free е сред най-често срещаните в маркетинга на храните – от конфитюри и сладкиши до безалкохолни напитки и сладолед. Думата “захар” – в миналото синоним на наслада, почти е изчезнала от етикетите и дори изкуствените подсладители вече се сочат не с имената им, а с кодове. Условните знаци бележат синтетично произведени съединения. E950 е за ацесулфам, E951 – за аспартам, Е952 за цикламат, E954 – за захарин, Е955 за сукралоза.
Учените не отричат, че дозите, в които хората приемат подсладителите, са безвредни. Но това успокоение някак се губи сред страхотиите, които се ширят за заместителите на захарта.
Сукралоза
Погрешно смятана за естествен подсладител, тя е получена чрез хлориране на захароза, има 0 калории и е 600 пъти по-сладка от захарта. Възможно е да причини мигрена, болки в мускулите и ставите, стомашни спазми и диария, проблеми с пикочния мехур, замайване. Според едно изследване може да предизвика свиване на тимусната жлеза – регулатор на имунната система. Американският Център за наука в интерес на обществото я сложи в категория “предпазливост”, след като проучване я свърза с левкемия при мишки.
Готвенето със сукралоза при високи температури произвежда токсични хлоропропаноли. При гризачи подсладителят потиска имунната система. Но само когато многократно превишава дневната доза, която за човека е 15 мг/1 кг тегло.
Ацесулфам К
Съставен от калиева сол, която съдържа метилен хлорид, ацесулфам К е нискокалоричен и 200 пъти по-сладък от захарта. Има го в дъвки, бонбони, алкохолни напитки, подсладени кисели млека. Той става все по-популярен като “подобрител на вкуса”. Стабилен е на топлина, затова често се среща в преработени храни и печива. Продължителното излагане на метилен хлорид може да причини гадене, нервност, нарушен метаболизъм, вероятно някои видове рак, проблеми с черния дроб, бъбреците, зрението. Тялото не го разгражда и се смята, че влияе негативно на метаболизма.
Хипотеза го свързва дори с аутизъм. Но проблеми може да се породят само при силно превишаване на дневната доза от 0-15 мг на 1 кг.
Захарин
Създаден от немския химик Константин Фалберг през XIX век, той е най-старият изкуствен подсладител. 300-400 пъти по-сладък е от захарта и е с нулева калоричност. През 70-те г. на XX век известният като бензоен сулфимид препарат бе нарочен, че може да причини рак на пикочния мехур, и се изискваше продуктите с него да носят надпис: “Употребата на този артикул може да е опасна за вашето здраве, съдържа захарин, за който е установено, че причинява рак при лабораторни животни”.
После това подозрение отпадна, но остават подозренията за връзка с други видове рак, фоточувствителност, гадене, храносмилателни разстройства, тахикардия.
Опасенията важат при силно превишаване на дневната човешка доза от 5 мг на килограм тегло. Захаринът е основен подсладител на лекарства за деца, включително аспирин за дъвчене, сироп за кашлица и други без и със рецепта.
Ксилитол и други захарни алкохоли, завършващи на -итол
Специалистите ги определят като по-малко опасни от останалите подсладители. Но те не се усвояват добре от тялото и могат да предизвикат алергична реакция. Главният им проблем е, че засягат храносмилателната система – при прекомерна употреба водят до диария, газове, подуване на корема, спазми. Слабителният им ефект е толкова изразен, че ги слагат в състава на лекарствата срещу запек. Ксилитолът не е много сладък – почти колкото захарта, но е само с 2,5 калории на грам. Подходящ е за диабетици. Препоръчителната дневна доза не бива да надхвърля 40-50 грама.
Важно е собствениците на кучета да знаят, че захарни алкохоли са токсин, застрашаващ живота на домашния любимец.
Глюкозо-фруктозен сироп
Това е течен подсладител, поне 70 пъти по-сладък и 20% по-евтин от захарта. Използва се повсеместно в десертчета, сладоледи, шоколади, безалкохолни напитки и други любими на децата стоки. Известен е като вреден и по-опасен от захарта подсладител, тъй като повишава бързо нивата на кръвната захар, което води до неконтролируем синтез на инсулин. При голяма консумация тялото не може да се справи с високата кръвна захар, излишната глюкоза се трупа под формата на мазнини и се дебелее. Проучвания доказват, че редовното подслаждане със сиропа води до пристрастяване и се отразява върху функциите на мозъка.
Стевия
Доскоро рекламирана като 100% естествен и напълно безвреден подсладител, стевията наскоро бе вкарана в списъка на СЗО като безполезна за отслабване и при заболявания, освен ако не сте диабетици. Екстрактът от това растение е 200-300 пъти по-сладък от захарта и без калории. Възможните нежелани реакции включват гадене, подуване на корема, ниско кръвно, хормонални смущения. Уговорката отново е, че те може да настъпят, ако човек превиши значително дневната доза от 4 мг стевия на 1 кг телесно тегло.
По-обективните изследователи предупреждават, че изводите за вредата от подсладителите, с които в огромни количества тъпчат опитните животни, не бива да се пренасят автоматично върху хората, които ги ползват в умерени дози. И въпреки това, запитан какво да изберем - безалкохолни напитки със захар или с подсладители, експертът на СЗО Франческо Бранка отсича: “По-добре пийте вода!”.