Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Предлагам интересна рецепта за обърнат качамак без месо и сирене, съобразен с Великия пост”, пише ни Румен Петров.
ПРОДУКТИ
1 ч.ч. царевичен грис или царевично брашно, 500 мл вода, 400 мл кокосово мляко, 1 шепа суров шамфъстък, 1 ч. л. сол, олио, червен пипер, мащерка, плодчета инкабери (физалис) за украса
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Сипваме в подходящ съд водата и кокосовото мляко, добавяме солта и изчакваме течността да заври. Намаляваме огъня и постепенно при непрекъснато бъркане прибавяме царевичния грис или брашно.
Разбъркваме, докато качамакът се сгъсти - няколко минути. В отделен съд слагаме малко олио с червен пипер и го запържваме за кратко.
Изливаме на дъното на подходящи купички част от олиото с червения пипер. Отгоре запълваме плътно с качамак и оставяме да стегне. След това обръщаме купичките и сервираме качамака, поръсен със запечен шамфъстък с малко мащерка. Украсяваме с плодчета инкабери.