
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vkostova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ

“Сиропиран десерт от рода на реването, но с кори за баница и много портокалов аромат. Типичен гръцки сладкиш. Хубаво е преди приготвянето корите да се начупят на дребни парчета и оставени така, да посъхнат за час и половина-два”, ни пише Пепа Стоева.
ПРОДУКТИ
3 яйца, 300 г фини кори за баница, 120 мл олио, 200 г кисело мляко, 150 г захар, 200 мл изцеден портокалов сок (2 големи портокала), 1 пакетче бакпулвер, смесен с 2 с.л. брашно, фино настъргана кора на 1 портокал
За сиропа:
200 мл вода
300 г захар
200 мл изцеден портокалов сок (2 големи портокала)
50 мл сок от лимон
фино настъргана кора/оранжевата част на 1 портокал и корите на другия портокал

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Разбиваме яйцата със захарта. Прибавяме всички останали продукти и разбиваме много добре . Поставяме накъсаните кори в сместа малко по малко и разбъркваме.
Оставяме да се напоят за 30 мин. Изсипваме в тава, застлана с хартия за печене. Слагаме в предварително загрята фурна.
Печем 35-40 мин. Изваждаме от тавата и отстраняваме хартията. Сиропирането трябва да е на принципа топло/студено. Ако сладкишът е врял, сиропът трябва да е студен или обратно.

Кипваме всички продукти за сиропа и оставяме да се вари около 10 мин. Оставяме сладкиша поне за 12 часа, за да си поеме сиропа. Тъй като е доста сладък, може да го сервирате със сладолед, заквасена сметана или да е съвсем в гръцки стил - с йогурт или цедено кисело мляко.