Приготвя се с пресни и сушени плодове
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Наталия Панчева ни изпраща рецепта за пълнена тиква с богата плънка от ядки, пресни и сушени плодове, подходяща за празничната трапеза на Бъдни вечер.
ПРОДУКТИ
1 тиква, сурови ядки, пресни и сушени плодове според големината на кухината на тиквата - пресни и сушени боровинки, натурални сушени кайсии, стафиди, червен касис, бразилски орехи, орехи пекан, кашу, лешници, бадеми, макадамия, слънчогледови и тиквени семена, клонки розмарин, мед
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Измиваме тиквата много добре и я почистваме от семената и влакната с помощта на лъжица. Разрязваме я внимателно на две половини и ги поставяме в тава с отвора нагоре. Печем в загрята фурна на 200 градуса 40-50 минути.
Разбъркваме ядките, пресните и сушените плодове и пълним с тях кухините на двете половини тиква. Връщаме във фурната и допичаме за още 20-30 минути. По време на печенето сушените плодове поемат и набъбват от отделения сок от тиквата и от пресните плодове. При нужда завиваме тавата с алуминиево фолио.
Поливаме с малко мед и украсяваме с клонки розмарин и червен касис, след което сервираме.