Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Лятото е време за вкусна и бързо приготвяща се храна. Предлагам една средиземноморска супа с богат вкус и аромат”, ни пише Жана Стоянова.
ПРОДУКТИ
Задушени черни миди зедно с бульона, който са отделили (300-400 г), 1 ч. бяло вино, скариди, 1 ципура (опечена на грил и обелена), 5-6 речни риби (средно големи), 250 г миди - ядки, глава лук, морков, девесил, магданоз, черен пипер (на зърна и счукан), 400 г консерва домати, 3-4 с. л. зехтин, сол на вкус, 1 ч. л. лют пипер на люспи, 3-4 опечени люти чушки по желание
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Задушаваме черните миди с 1 с. л. зехтин, счукания чесън, девесила и виното, докато се отворят.
Изпичаме ципурата на грил и почистваме от кости и кожата. Сваряваме речните риби, почистваме ги и прецеждаме бульона.
Сотираме в зехтин нарязаните моркови, лук, чесън, девесил и дръжките на магданоза за 5-6 минути. Добавяме рибния бульон и варим 5 минути, добавяме и консервата домати. Когато поври 5-6 минути, добавяме мидите, скаридите, мидените ядки и накъсаното месо от рибите. Овкусяваме със сол и черен пипер и варим още 5 минути. Накрая добавяме нарязания магданоз и счукания чесън.
Сервираме супата, поръсена с щипка лют пипер и чушка по желание.