Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Френската кухня се характеризира с няколко продукта: сирене, масло, бяло вино и букет от подправки. Едно от условията е ястията да се приготвят с по-малко мазнина”, ни пише Димитър Димитров.
ПРОДУКТИ
За 4 порции:
8 парти бутчета, 5 глави кромид лук, 5 средно големи гъби печурки, 20 маслини, 1 глава чесън (по желание), 100 г топено пушено сирене, 50 г масло, 3 с.л. олио, 50 мл бяло вино, сол
Подправки: млян черен пипер, мащерка, индийско орехче, магданоз
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Намазваме бутчетата с малко олио, посоляваме ги и ги нареждаме в тава, в която ще се готви цялото ястие. Печем в загрята на 200 градуса фурна в продължение на 15 минути, след това ги изваждаме от съда.
Нарязваме в купа на едро лука, маслините и магданоза. Смесваме ги с останалото олио, още малко сол на вкус и букета от посочените подправки. Изсипваме ги в тавата и ги разстиламе на дъното. Върху тях нареждаме гъбите, нарязани на филийки, а отгоре - парти бутчетата.
Покриваме с лентичка масло и топено сирене. Около тях набождаме необелените чесънчета, ако желаете да ги има, и наливаме виното.
Печем ястието на 200 градуса в продължение на около 40 минути. То е готово, когато остане на мазнина. Сервираме на порции, поръсени с магданоз, и поднесено с чаша бяло вино.