Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“В сезона на смокините изпращам рецепта за бързи кексчета с този любим плод”, ни пише Румен Петров.
ПРОДУКТИ
2 ч.ч. смокини (нарязани на парченца), 1 и 1/2 ч.ч. пшенично брашно, 1 ч.ч. брашно от нахут, 125 г масло, 2/3 ч.ч. захар,1 яйцe, 3/4 ч.ч. кисело мляко, 1 пак. бакпулвер, 2 щипки сода бикарбонат, 1 ванилия, щипка сол, олио за намазване, брашно за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Загряваме фурната на 160 градуса. Намазваме около 15 формички с олио и ги поръсваме с брашно.
Разбиваме размекнатото на стайна температура масло и прибавяме захарта. Добавяме яйцето, киселото мляко и парченцата смокини. Отделно смесваме двата вида пресято баршно с бакпулвера, содата, солта и ванилията.
Прибавяме ги към яйчената смес и разбъркваме добре. Сипваме от сместа във формичките, като ги запълваме до около 2/3 от обема.
Печем 20-25 минути, като проверяваме готовността с дървена клечка.