Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
“Ето как да си приготвите лесни и бързи хрупкави патладжани на фурна в интересна комбинация с кестени, чийто сезон е в разгара си”, пише ни Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
200-250 г кестени
1-2 патладжана
овче кисело мляко
3-4 скилидки чесън
брашно за овалване
олио, копър, сол на вкус
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Правим с остър нож разрез на върха на всеки кестен. Слагаме ги в гореща вода за 2-3 минути, след което ги прехвърляме в тава за печене с цепнатината нагоре.
Печем ги в загрята фурна на 190 градуса 20-30 мин. Изваждаме кестените от фурната и ги прехвърляме в кърпа за 5 минути, за да се белят по-лесно.
Обелваме патладжаните и ги нарязваме на по-дебели шайби. Накисваме ги в студена подсолена вода за 20 минути. След като ги подсушим, ги овалваме в брашно и ги нареждаме в намазнена тава, като ги застъпваме подобно на керемидки. Печем в загрята фурна на 200 градуса 15-20 минути.
Гарнираме патладжаните с овче кисело мляко, подправено с чесън и копър. Поднасяме ги заедно с топлите посолени кестени.