Щипка сол тежи 1 грам, а в шепата се побират 80
Във всяка една готварска рецепта продуктите са в грамове или милилитри. Когато започнем да приготвяме дадено ястие, невинаги имаме кантарче под ръка. Дори и да разполагаме с кухненска везна, е досадно да измерваме количеството на всяка една от съставките. Доста по-лесно е чаената чаша, супената или чаената лъжица да са мярката, с която да готвим.
Като за начало е добре да знаем каква вестимост има една чаена чаша. Тя побира между 200 и 250 мл в зависимост от продукта. Супената лъжица е 15 мл или 8 г, а чаената - 5 мл. Това означава, че супената лъжица се равнява на три чаени. Често в кулинарни предавания се казва “щипка сол”, черен, червен пипер или захар. Нейното количество е около 1 грам, или 1/8 чаена лъжица. За приготвянето на ястие може да се наложи да сложите шепа сол. 80 грама сол се побира средно в една шепа.
Когато трябва да претеглите ориз, захар или брашно, но нямате кантарче, чаената чаша изиграва идеална роля за това. Тя се равнява на 220 ориз, 200 г захар, 130 г брашно, 190 г пудра захар, 140 г галета, 120 г счукани орехи, 220 г топено масло, 210 г неразтопено масло.
Кафената чаша също присъства в готварските рецепти. След като разберете какво количество съдържа от често ползваните продукти, готвенето ще стане още по-приятно, а и лесно занимание за вас. Стандартната чаша за кафе е 75 мл и в нея по принцип се сервира късо кафе. В грамове се равнява на: 80 г ориз, 80 г захар, 50 г брашно, 70 г пудра захар, 60 г галета, 50 г счукани орехи, 80 г топено масло, 75 г неразтопено масло, 150 г мед, 70 г леща, 80 г кисело мляко, 85 г прясно мляко.
При овкусяването на храните се ползва и супената лъжица. 1 супена лъжица е равна на 12 г червен пипер, 15 г сол, 20 г захар, 18 г пудра захар, 10 г оцет, 20 г вода, 10 г брашно, 12 г галета, 15 г прясно мляко, 20 г кисело мляко, 20 г растително масло, 40 г краве масло, 50 г маргарин, 30 г ориз, 20 г нишесте, 50 г мед, 25 г грис или 20 г счукани орехи например.
Чаената лъжичка пък има размерите на 5 г червен пипер, 8 г сол, 10 г захар, 5 г пудра захар, 5 г оцет, 5 г вода, 3 г брашно, 6 г галета, 6 г прясно мляко, 8 г кисело мляко, 5 г растително масло, 7 г краве масло, 10 г маргарин, 7 г грис, 10 г нишесте, 8 г ориз, 2 г чубрица, 1 г кимион, 1,5 г канела.
А в случаите, когато в кулинарната книга пише 1/6 или 3/8 чаена чаша и вие не знаете колко точно е това, вече лесно може да се ориентирате. По-лесно е да ползвате супената лъжица като ориентир, а именно една с. л. е 1/16 чаша. 2 супени лъжици са равни на 1/8 чаша, 4 с. л. са 1/4 чаша, 6 с. л. - 3/8 чаша, 8 с. л. са половин чаша. Ако сложите 5 с. л. плюс една чаена, това прави 1/3 чаша, а 10 супени с две чаени - 2/3 чаша.