Първите граци се появиха и на варненското пристанище
На юг от Бургас късат сафриди на всички възможни места. В социалните мрежи е пълно с информации и снимки на пълни чепарета.
По-едрата риба продължава да се появява на Маслен нос и в Приморско.
Пасажи от пролетния деликатес от Мраморно море има и на Агалина.
Във Варна в сряда се появиха и дългоочакваните граци. Това са най-дребните сафриди и явяването им отчая леко местните. По принцип първи се появяват най-големите сафриди, наричани азмани, но граците подсказват, че едрите им събратя може би ще минат навътре в морето по пътя си към Крим.
На юг и особено на легендарния Шофьорски плаж вече къртят платерини от половинка кило нагоре. Стръвта е познатият морски червей от Варненското езеро.
Около Варна кефаловите са още апатични. Първите кълвания са на плувка на Морска гара. Последният уикенд там бяха уловени стотици дребни иларии. В началото на пролетния риболовен морски сезон илариите са горе, около повърхността на водата. Причината е, че събират първите топли слънчеви лъчи и кълват на плувка на метър-метър и половина дълбочина на морски червей.
Едва след затоплянето на водата пасажите слизат на дъното и тогава почва масовото им преследване с иларджийските такъми по плажовете. Става дума за монтаж с две или три куки с цветни тапички, които се слагат да плуват насам-натам и да дразнят рибата. А също и да не позволяват на попчетата да изяждат скъпия морски червей, който се продава по 3 лева за 30 бройки.
В началото на юни трябва да се появят и големите оригинални наши морски кефали. Те отиват на същите такъми като илариите. Трябва обаче да се внимава, защото с наближаването към брега уловената риба става дива и непредсказуема, прави невероятни пируети във въздуха, щом усети сушата. И често се откача от куката.
От няколко години кефалите от Тихия океан, привнесени в Черно море, изчезнаха. Според руски рибари те още се откриват край Крим и в Азовско море, но у нас като че ли се изпариха напълно. Тези риби стигат до рекордните 12 кила и преди се въртяха в Райския залив на Бяла, във варненското пристанище или в близкото езеро. Характерно за тях е, че щом се появат на определено място, се задържат там със седмици. И че веднъж уловени, те излизат кротко и без диви номера като нашенските черноморски кефали.
Морските гарги вървят на дребни силикони
Тази пролет морските гарги отново атакуват Варна. Изобретателните рибари обаче се изхитриха и вече не ги дебнат на морски червей между тетраподите.
Новата примамка са дребни силикони, които имитират червеи и рибки. На тях мистичните риби кълват като луди. Те атакуват и пилкерите, които са изкуствени рибки със закачена зад тях на 4 сантиметра тройка. Кълването пак е най-силно рано сутрин и привечер.
Тази година обаче нашествието на гаргите е по-скромно от миналата пролет. Преди 2 години тези риби направо заляха варненското пристанище и се превърнаха в национален риболовен хит.
Стридите - сурови, на скара или на супа
Стридите се пият сурови след намирането им на брега. Това е класика от френската литература, където някой клошар е ощастливен от намерената на морския бряг стрида, за да я изпие до дъно от черупката.
Стридите обикновено се ядат сурови, за да усетите в най-голяма степен вкуса и аромата им и за да сте сигурни в силата им на афродизиак. Но може да ги приготвите на барбекю или с други морски дарове в задушено или супа. Може дори да ги панирате.
Българите консумират по-малко от тон родни черноморски стриди на година, съобщи Петър Петров, собственик на единствената ферма за стриди у нас.
Българските стриди са от тихоокеанския вид, които стават най-едри. Оригиналните черноморски стриди са почти изчезнали и ги има само на някои места в морето около Созопол. В Крим също отглеждат тихоокеански още от царско време, макар че там ги смятат за френски. Много от видовете стриди са на изчезване.
В момента някои от търговските вериги у нас продават вносни стриди в лед за 23 лева за кило, а Петров предлага продукцията си за 30 лева. Основната част от нея изнася в Румъния.