Британски готвач на име Райън Райли създаде книга с рецепти за хора, изгубили обонянието и вкуса си заради COVID-19, пише "Вашингтон пост".
Книгата му "Taste & Flavour" съдържа рецепти с вкусови комбинации, текстури и други сензорни елементи в храната, така че да събудят увредените от вируса сетива.
Целта на тези комбинации е да стимулират троичния нерв, който създава специфичните усещания при консумация на храни като мента, уасаби или канела.
След консултации с учени и пациенти, Райли създава рецепти с кисели вкусове и ярки цветове - като такос със зеленчуци и ананаси овесени ядки с ванилия, кардамон, малини и сироп от рози.
Около 80% от вкуса ни зависи от това дали имаме обоняние, което обяснява защо повечето пациенти без обоняние след прекаран COVID-19 губят и вкуса си.
Загубата на вкус и обоняние е един от най-разпространените симптоми на коронавируса, като те обхващат около 65% от всички разболели се. 10% от тях имат тези симптоми в продължение на повече от три месеца след боледуване, а към 3% губят тези сетива завинаги.