Горещото лято се оказало благоприятно, слънцето ги наляло със захар
Появят ли се купчините с тикви, есента е вече тук. Цели могили се издигат по пазарите в Пловдив.
"От района на Добрич са. Цял камион докарахме и се надявам да ги продам за две седмици", казва търговец, чиято стока е завзела част от алеята на ул. "Младежка".
Тиквите му са бели, а не цигулки. Твърди, че този сорт били по-издръжливи и дори по-сладки. За удобство на клиентите ги е нарязал на парчета. Килограмът е левче.
"Годината беше много гореща, но това се оказва благоприятно за тиквите, защото получават по-голяма захарност", казва производителят. Разпънал е палатка до самата купчина, където нощува. Вечер загръща с брезент стоката, а сутрин я разкрива.
Все още хората не се хвърлят да купуват, защото времето е топло и още не е за печена тиква. След дни обаче ще захладнее и домакините ще почнат да вземат.
"Толкова са твърди, че оставам без ръце, докато ги нарежа и обеля", жалва се жена. Въпреки това е категорична, че без тиква не може. Била много полезна както за перисталтиката, така и за бъбреците.
"Във всякакви варианти е хубава - печена, варена, на тиквеник, на крем супа", изброява домакинята.