Сладкото изкушение има 14 празника през годината
Миризмата на шоколад ни кара да си купим книга. Колкото и странно да звучи, има проучване, което доказва, че ароматът на шоколад в книжарница прави клиентите с 40% по-склонни да си закупят готварска книга или романтичен роман и 22% по-склонни да си закупят книга като цяло.
Най-вероятно това е така, защото всички обичат шоколад. И за успокоение на душата трябва да се знае, че всекидевната консумация на шоколад е полезна! Чистият натурален десерт подобрява дейността на сърцето и настроението, понижава кръвното налягане, както и може да предпази от развиване на атеросклероза.
Едва ли някой може да си представи шоколадът да изчезне, но след години и това може да се случи. Или най-малкото да стане много по-скъп. И тази година климатичният феномен Ел Ниньо доведе до необичайно високи температури, които намаляват реколтата на какаови зърна. Най-големият производител на какао в света - Западна Африка, също страда от все по-топлото време, което е неблагоприятно за културата. Жегите допринасят за активното разпространение на някои характерни за какаото болести, които също намаляват добивите.
Преди шоколадът да стане непосилно скъп деликатес, най-добрата идея е да празнуваме всеки един от 14-те му празника. Днес отбелязваме Международния ден на шоколада. На 10 янyapи например е Haциoнaлeн дeн нa нaтypaлния шoкoлaд, а по-късно през годината се отбелязва всичко шоколадово - торта, фондю, cyфлe, мyc, мъфини...
Колкото и да обичаме шоколад, добре е той да не попада в устата на домашния ни любимец. Изключително вреден е за кучетата и котките, защото какаото съдържа алкалоида теобромин, който причинява фатални последици. Ако все пак четириногото ви хапне парче шоколад, един от първите симптоми е да покаже хиперактивност. Не се притеснявайте, ако кучето ви е изяло едно-единствено шоколадче, защото то няма да му навреди.