Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси [email protected]
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ
Анелия Терзиева ни изпраща вкусна и интересна рецепта за телешки скалопини с винен сос.
ПРОДУКТИ
За 4 порции:
600-800 г телешко бонфиле, 2 ч. л. брашно от сушени манатарки, 1 средно голяма глава шалот, 1 к. ч. бяло вино, 1 ч. ч. телешки бульон, розмарин, сол, черен пипер, 30 г масло, брашно за овалване, олио
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Махаме ципата на месото и го нарязваме на тънки филенца. Овалваме ги в брашно, подправено със сол и черен пипер. В тиган загряваме малко олио и половината масло.
Запечатваме филенцата в загрятата мазнина. Изваждаме ги от тигана и в него запържваме нарязания на ситно шалот. Добавяме брашното от манатарки, разбъркваме и добавяме виното. След като алкохолът се изпари, наливаме телешкия бульон и добавяме розмарин. При нужда може да сложим още малко сол и черен пипер.
Връщаме месото в тигана и го оставяме да къкри на слаб огън, докато сосът се редуцира. Махаме ястието от котлона и добавяме останалото масло към соса. Поднасяме с гарнитура от ориз и със зелена салата.
* Скалопините са вид италианско ястие, което се предлага в много форми. Състои се от тънко нарязано месо, най-често говеждо, телешко или пилешко, което се овалва в пшенично брашно и се сотира в различни редукционни сосове.