На фенерите излизат сафриди, врани, сомчета и морски езици
Юни по традиция дава старт на морския риболов през нощта. Обикновено той продължава до края на юли. През нощта може да се лови успешно отново от септември до октомври. Тогава тръгват леферите и чернокопите.
В момента на мода са сафридите. Те се появиха масово едва в края на май. Закъснението им от десетина дни бе компенсирано с масовостта на пасажите. Рибките дори нападнаха плажовете и се мотаеха в краката на летовниците. Сафриди се ловяха навсякъде около Варна. На юг от Бургас се похвалиха с успехи от по 10 кг на едно излизане, но на Шабла пасажите още ги няма.
През нощта сафридите се завръщат да търсят жертви край брега. Надвечер те наближават буните и най-големите майстори на висенето на един крак по тетраподите се радват на пълни чепарета.
Нощният риболов на сафрид обаче е изкуство с няколко лица. Най-големият успех е ловенето на морски червей. За по-едри риби се слагат цели дълги червеи, някои обаче режат стръвта на две или три парчета за икономия. Но тогава се ловят по-дребни екземпляри. Обикновено от кея се спуска 6-7-метров телескоп с плувка със светеща ампула. Най-добре е през метър и половина да се монтират куки №10 с повод не по-дълъг от 10 см от основната линия. Не трябва да е по-дебел от 0,16 и да е флуорокарбон. Задължително е на метър от оловото, което е добре да завършва линията към дъното, да се сложи кука с 50 см повод. Тя е най-успешна за улова на едрите сафриди, които в началото на вечерта се движат в най-дълбокото.
Голямата дължина на повода пък дава възможност на стръвта да бъде по-свободна във водата и това допълнително настървява по-големите хищници.
Подходяща стръв за нощен риболов могат да бъдат и топчета от белена скарида. Опитите с месо от мида понякога дават суперрезултати. При голямо нашествие на сафриди могат да се използват и бели червеи, тях обаче рибите ги кълват главно през есента.
Големите улови през нощта обаче са на ластик. Тази типично варненска техника изисква особено майсторство. “Трябва човек сам да си направи чепаретата за улов на ластик. Ако се използват стандартните, те често се оплита, защото куките са на по-късо разстояние една от друга”, обяснява Юлиян Векселбергер.
Ластикът се връзва за края на камък и след него се връзва чепарето с 20 куки. Камъкът се засилва във водата - най-доброто място е варненският вълнолом заради голямата дълбочина. След това другият край на чепарето се връзва за спининга и той или се поклаща леко с ръка, или се връзва изправен за някоя тел.
По върха на пръчката се усеща кога е хваната риба, може да се използва за тази цел и звънче. Някои слагат светещи ампули на края на чепарето към спининга, за да разберат кога излиза от тъмната вода. При хващането на сафридите трябва чепарето да се изтегля леко и внимателно, за да не се скъса ластикът. После линията се отпуска бавно към дъното.
По време на нощния риболов на сафрид е добре да се пусне и една дънна пръчка с морски червеи. На дъно може да се улови морска гарга или морско сомче. Рядко, но е възможно да удари кефал или платерина. Те обаче кълват до 22 ч, когато тръгва сафридът.
На тел. 112 ИАРА чака сигнали за незаконни мрежи
Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури призовава всички рибари, които забележат бракониери, да звънят незабавно на телефон 112. Поводът са последните акции в страната, при които са заловени мрежи.
В село Сомовит в багажника на лек автомобил са били открити 27 кг жива риба - шаран и европейски сом, както и 2 мокри мрежени уреда. Съставени били и два акта за стопански риболов във водите на Дунав по време на забрана. Бракониерите са били заловени след няколкочасово наблюдение със специализирани уреди за нощно виждане в района на Никопол. Иззети са лодка, извънбордов мотор, мрежа с дължина 150 м и 42 кг риба - бял амур, бял толстолоб, шаран и платика. Рибата е била дарена на социален патронаж в Гулянци.
При планирани проверки на екипи от Варна по бреговете и на яз. “Елешница” са заловени две хрилни мрежи с обща дължина 100 м. Уловената в тях риба - шаран и сребриста каракуда, е била освободена и върната във водата.
На 1 юни във водите на яз. “Кабата” в землището на с. Чукарка, община Айтос, служителите от Бургас са унищожили 100 м хрилна мрежа, а уловената в нея риба - сом, толстолоб, шаран, сребриста каракуда и костур, е освободена и върната жива във водите на язовира.
РЕЦЕПТА: Как да си направим желиран сафрид?
Желираният сафрид е доста капризен за приготвяне. Резултатът обаче си заслужава.
Почистената риба се нарежда на дъното на тенджера. Посолява се и върху нея се слагат дафинови листа, зърна черен пипер, скилидки чесън, зърна бахар и много копър. При желание се нарязват парчета лимон.
Рибата се залива с равни части оцет и олио или зехтин. Вари се три часа, за да могат костите да се стопят. Ястието се консумира студено, след като изстине и престои поне няколко часа в хладилника.
Някои добавят различни видове зеленчуци, но те могат да се сварят отделно и да се сложат допълнително към желираната риба.