Декорирайте ги с канелени пръчици, а отстрани сложете домашно изсушен портокал
Голяма част от коледната украса в дома ни са свещите. Те носят уют, настроение и много приятен аромат. На пазара се продават стотици видове свещи, но ще получите удовлетворение, ако сами си ги направете вкъщи. Коледните свещи се правят лесно, но отнемат малко време. А освен това може да си ги създадете по свой вкус и да изглеждат по уникален начин.
Най-лесно за направата на свещите е да използвате остатъците на използвани или чисто бели домакински. Ако ви е останал малко восък от досега използваните свещи, не го изхвърляйте. Вземете непотребен съд, в който да разтопите восъка. Сложете го върху котлона за няколко минути и започнете да бъркате, когато се втечни. Може да го разтопите и на водна баня. Ако искате свещите ви да са в определен цвят, използвайте малко сладкарска боя. Бъркайте, докато не се разтвори изцяло. Тук е моментът да сложите и няколко капки етерично масло по ваш избор. За да бъдат коледните свещи много ароматни и тематични за зимата, използвайте от портокал, бор, грейпфрут, канела или кипарис. Докато е още гореща, изсипете течността в малки бурканчета, силиконови форми за сладки, пластмасови или метални кутии, които после трябва лесно да разрежете и да извадите вече втвърдения восък. Отрежете малко парче фитил, който се продава по магазините, и го сложете веднага. Хубаво е да го намотаете върху някаква пръчица. Оставете да изстине за един ден и на другия ден свещта е готова. За да бъдат свещите красиви, може да ги декорирате с канелени пръчици, кафе на зърна или корички от портокал. Хубаво е да ги сложите, докато восъкът още е течен.
За украсата на свещите, трябва да използвате цялото си въображение. Ако сложите восъка в силиконови форми за сладки, вие ще получите готови красиви свещи. После само ви остава да ги подредите върху чиния с коледна декорация. Но може и да сложите свещта в буркан, който да декорирате по ваш избор. Ако имате под ръка големи буркани, може на дъното да изсипете морска сол или декоративни камъчета. После сложете свещта, а за да бъде в тон с коледната ви украса, тя може да бъде червена, зелена или или бяла. Много красиво би станало, ако на отвора на буркана завържете панделка, декоративни перли, малки коледни играчки или шишарки. Друг вариант е да боядисате отвън буркана и да оставите само една част да бъде прозрачна. Например залепете лист хартия по формата на на елхичка, ангелче или просто кръгче и боядисайте с акрилни бои.
Друг лесен и много ефектен начин за декорация на свещите е да завържете пръчки канела. Поставете малко ластиче около свещта, но не я стягайте твърде силно. После подредете канелените пръчици около свещта. Покрийте от всички страни. За да покриете ластичето да не се вижда, завържете отгоре декоративна лента, панделка или канап. Може да сложите свещта върху чинийка и отстрани наредете ядки, шишарки, елхови клонки или сушени плодове.
Сушеният портокал например е най-често срещаната коледна декорация. Може сами да си изсушите цитрусовия плод по няколко лесни начина. Нарежете го на филийки с дебелина 5-8 милиметра. Ако са по-дебели, ще изсъхнат бавно и може да мухлясат дори. Изсушете всяко парче с хартиена кърпа. Най-бързият начин е да ги сложете във фурната. Но трябва да се внимава, защото при силна температура могат да изгорят много бързо. Сложете хартия за печени в тавата и върху нея поставете отцедените резенчета портокал. Настройте фурната на ниска температура например 100 градуса. Сушенето отнема горе-долу 3-4 часа. Важно е често да се проверяват резенчета, за да не изгорят, ако са по-тънки. Хубаво е на всеки 30 минути да ги обръщате, така че да изсъхнат равномерно. Това също ще предотврати да се не усукват. Не забравяйте, че колкото по-бавно изсъхват, толкова по-хубави ще са портокалите.
Ако имате машина за сушене на плодове, направо сложете резенчетата в нея. Обикновено това отнема около 4 часа.
Може да сложите портокалите и в микровълнова печка. Поставете три пласта хартия за печене върху чинията, после поставете резенчета плодове върху тях и след това ги покрийте с още три листа хартия за печене. Настройте микровълновата на 50% мощност и поставете чинията за три минути. След това ги обърнете и сложете за още 3 минути.