Още от ноември домът на певеца Михаил Белчев и съпругата му Кристина Белчева грейва с коледна украса. За семейството това е най-приказната част от годината и носи най-голямо удоволствие. Кристина Белчева винаги слага естествени елхови клонки по полилеите, сама си измисля декорациите, а сега за първи път прави и коледен венец. Подрежда го естетски, като залепя резенчета портокал, лимон, ябълка, изсушени от нея.
За Бъдни вечер на трапезата на семейство Белчеви има традиционни постни ястия.
Приготвят се постен лучник, няколко вида
салати, постни зелеви сарми,
питка и десерти
За коледния обяд винаги има капама, както и любимият ябълков сладкиш на сина им Константин, щрудел и тиквеник. Любима салата за семейството е с айсберг, круши, запечено козе сирене на шайби, карамелизирани орехи и дресинг със зехтин и балсамико.
Гозбите за Бъдни вечер и Коледа винаги се получават вкусни. Кристина Белчева не спазва точната рецепта и готви на око. Рецептите, които ползва, са от северняшкия край и ги е научила от своята баба.
От 7 години насам на всяка Коледа в дома на семейство Белчеви грейва тяхното коледно чудо - елхата. Кристина Белчева я харесва случайно на витрината на магазин. Елхата е изкуствена, но е направена досущ като естествена и това грабва вниманието на певицата. Тя не я купува, защото по това време вече има украсена елхичка вкъщи, а и е по-скъпа. Но я харесва много. “Влюбих се в елхата, радвам се много пъти повече на едно дръвче, отколкото на нещо скъпо и голямо. Ходих всеки ден да си я гледам, а накрая я запазих в магазина”, разказва Белчева. В магазина обаче по това време има и друга елха, която дори е по-голяма и луксозна. Когато Кристина Белчева отива най-накрая да купи дългоочакваната елха, продавачката за малко да се разплаче. Казва ѝ, че е отсъствала за два дни и нейната колежка не е видяла бележката, затова я е продала. Сълзите веднага текват от очите на Кристина Белчева, но няма какво да направи.
След няколко дни Мишо Белчев и жена му са на коледен концерт на Веселин Маринов. Тогава телефонът на Кристина Белчева не спира да звъни. Оказва се, че ѝ се обаждат от магазина, за да ѝ кажат, че мъжът, купил елхата, е харесал другата впоследствие и я е сменил. “Елхата си дойде при мен. Не можех да повярвам, че е възможно. Нещо, което толкова силно обичаш и желаеш, си идва при теб. Това е коледното ми чудо”, разказва Кристина Белчева.
На Бъдни вечер се събира семейството, а на Коледа гости винаги
са композиторът Хайгашод Агасян
и съпругата му Мари
За следващата 2022 година Кристина Белчева си пожелава най-вече здраве за всички и да няма природни бедствия. А най-голямата ѝ мечта е да се намери лекарство за COVID.
Лучник
Продукти:
за плънката:
3 - 4 средни глави кромид лук
6 - 7 зелени чушки сиврия
1 чаша ориз
1 кафяна чаша зехтин или олио
джоджан
чубрица
червен пипер
сол
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на ситно, задушава се, прибавят се нарязаните чушки, оризът и подправките. За да набъбне оризът, се налива малко вода.
Разточват се две кори от най-обикновено тесто. Слага се едната в тава, изсипва се плънката и се покрива с втората, като се защипва. Слага се във фурната и се пече до зачервяване.
Ябълков сладкиш
Продукти:
6 ябълки
1 пакет и половина
обикновени бисквити
125 г масло
сметана спрей
Начин на приготвяне:
Натрошават се бисквитите и се слагат в загрятото масло, докато хубаво поемат от него. Прибавя се супена лъжица канела. Разпределя се сместа по купички.
Обелват се ябълките и се сваряват, а после се намачкват. Добавя се захар на вкус и се разпределя върху бисквитената основа. Преди поднасяне се слага сметана - красиво и обилно.