Екзотични храни и натурални родни продукти предлага първият по рода си Фермерски фестивал, който се провежда днес в Университета по хранителни технологии в Пловдив.
Чайове за 7-те чакри, екзотичните японски гъби шийтаке, млечни и месни продукти от биоферми, сладка от диви горски плодове, тикви, белгийски шоколад, ядки, мариновани яйца та дори и козметика и накити предлагат 25-те изложители на базара.
"Взехме решение тази години да съвместим нашата Научно-техническа конференция, на която се представят най-новите разработки на УХТ и колеги от други институти, с Фермерският фестивал. На него се предлагат автентични продукти, произведени при екологични условия.
По този начин хвърляме мост между наука и практика.
Полезно е ние, учените, да си сверим часовника с производителите, а и те също да се видят как се развиват научните разработки", заяви пред 24plovdiv.bg ректорът на УХТ проф. д-р Пламен Моллов. Той обеща базарът да се превърна в традиция.
Един от организаторите на тържището е Блага Генева, която има компания за производство на чай. Тя е сред инициаторите на Фермерския фестивал в София, който се провежда всяка сряда пред Министерството на земеделието.
Генева смята, че освен да се осъществи връзка между фермерите, технолозите, преподавателите и студентите, базарът дава чудесна възможност на пловдивчани да си закупят автентични храни. Тя се надява фестът да се провежда редовно и в града на тепетата, като следващата проява да бъде под формата на коледен базар.
Блага Генева е родом от Асеновград и е възпитаник на УХТ. От 20 години живее в София и обяснява, че интересът към фермерските храни в столицата продължава да расте главоломно. Има и стълпотворение от производители. На феста пред министерството могат да се поберат до 40 сергии, а желаещите да покажат стоката си са много повече и чакат ред.
Генева се надява същият голям интерес да се прояви и в Пловдив.
"Все повече хора държат на качеството, на истинския вкус, на традицията. Големият ни коз е, че заставаме с лице към клиента. И ако някой се разочарова, няма да дойде втори път", казва тя.
Студентите от УХТ също с ентусиазъм се включиха в проявата. Те разпънаха собствен щанд с месни продукти, на който предлагат салами и кренвирши с мляко, птичи колбас с каш, годжи бери и куркума, и други изкушения за кулинарите.