Над 10 прочути традиционни ястия, прославили българската кухня, влизат в национално меню. С тях родните хотелиери и ресторантьори ще омайват гостите по нашите курорти.
Менюто е разработено от Университета по хранителни технологии в Пловдив със сътрудничеството на министерството на туризма и браншовите организации. Това стана ясно при откриването на учебната година в единствения по рода си вуз у нас, където присъства вицеприемиерът Марияна Николова.
"В националното меню "Вкусовете на България" са включени ястия от 9-те туристически региона на страната. Сред тях са разядка от лютеница, еленски бут, туршия, домашен хляб със самардала, рибена чорба по свищовски, пиле лютика", обясни доц. Кремена Никовска, функционален декан в УХТ. В списъка на родните кулинарни шедьоври е и ишмер от Странджа, който се приготвя от овче мляко. Вари се продължително време, докато се получи гъста консистенция.
Съставени са и традиционни менюта за всеки един от 9-те туристически района в страната. Характерните гозби за Тракийския край са сарми от Хасковско (правят се от тесто и смляно месо), туршия, станимашки сарми, свиленградско малеби (при приготвянето му се използва счукан ориз). Маврудът пък е посочен като най-отличителното питие за този регион.
"Ресторантьорите и хотелиерите могат да вземат асортименти както от националното, така и от регионалното меню, и да ги предложат на гостите си", коментира главен асистент Станко Станков от УХТ.