Платерини над кило атакуват Поморие, на Тюленово още върви сафридът
Заргани масово вече се появиха на Червенка под Черноморец и по буните във Варна. Според рибари от няколко дена се правят рекорди по улов на морската бекаса. Преди дни варненец хвана 50 заргана за ден, а сутрин от 6 до 8 се правят по 20 риби от най-големите майстори. 10 риби се смятат за незадоволително постижение.
Големи платерини по над килограм ловят до новото яхтено пристанище в Поморие. Мястото е оградено от малка буна и е след буните на градския плаж по посока на пристана.
Рибите атакуват дънните такъми. Софиянецът Георги Спасов ги нацели заедно с жена си на морски червей. В Поморие продават изключително качествен морски червей, който е жив поне три дни, каза риболовецът. Проблемът е, че на мястото, където той отбеляза успехи, има много подводни камъни и след замятането веднага трябва да се опиташ да извадиш оловото с куките от тях.
Често платерините се въртят около някой подводен риф, пасат водорасли и атакуват деликатесния морски червей.
На буната, до която е изравнителният канал в началото на Поморие, също дава дребна илария. Тя бяга от чернокопите в канала и от време на време се закача на куките. Проблемът е, че на това място гъмжи от неядливи риби, наричани кучета, и лапини, които веднага изчистват куките до блясък от наличието на морски червей.
Поморийският майстор Цанко лови на плувка, като куката е на 20 сантиметра разстояние, за да не могат неприятните твари да унищожат стръвта.
Поморийци пробват за илария и платерина през нощта на светеща плувка, но явно рибата още не е усетила есента. Рекордно топлата морска вода от 27 градуса за септември държи и заргана пасивен. Сутрин рано по буните в града има епизодични атаки на продълговатия хищник. Няма ги още и леферите.
Добри по размер кефалови риби са били заловени от бургаски рибари на бетонирания кей в Ахелой. Платерините са минавали покрай самата стена и са вървели на плувка. На същото място са се обадили и няколко барбуни. На Тюленово още кълве сафридът, макар че се появиха и лефери, които основно се хранят с него.
Какво да правим, когато хванем на въдицата си гларус или корморан?
Риболовците все по-често имат сблъсък с агресивни птици по време на риболов. Някои се хващат случайно, като просто се оплитат във влакното, а други атакуват директно рибата на куката или бомбардата.
Най-агресивни са гларусите и кормораните, които на всичкото отгоре са и в Червената книга.
Появата им означава, че има пасаж от риби, но пък атаките им са доста неприятни. Преди време варненец теглеше платерина с такъм за дъно на новия канал море-езеро в града, когато корморан захапа рибата. Докато въдичарят теглеше към себе си, мощната птица излетя нависоко и за малко не изтръгна въдицата от ръцете на собственика.
След упорита борба той успя да запази ценното пособие. В последно време кормораните престанаха да се плашат от виковете и опитите да бъдат прогонени с камъни. Те даже добиха навика да атакуват блестящите бомбарди, които се хвърлят за зарган.
При това птиците отсъстват от пейзажа и атакуват внезапно изпод водата. Способностите им са да плуват десетки метри под вода и да се гмуркат светкавично.
Неприятно е и залавянето на гларус. Това става най-често когато птицата вижда влачената от въдичаря риба. По правило следва оплитане в основното влакно. Гларусът започва да издава писъци за спасение, което докарва веднага ято от още 20-30 птици. Те почват да кръжат ниско и са готови да нападнат с кълване рибаря. Спасението е в изваждането на птицата на брега и в освобождаването и от омотаното в краката влакно.
Морската бекаса е най-вкусна на консерва с бял сос
Зарганът (или морската бекаса) в бял сос е малко познат, но пък е най-удачният начин за правене на консерва от тази риба.
Причината е, че тя е малко суха, за разлика от другите морски риби, които трупат повече мазнини и за тях е по-подходящ доматеният сос, като по-лек.
За 1 кг зарган са необходими 100 грама сол, резенче лимон, 3 грама черен пипер, един дафинов лист, 60 грама олио. По желание могат да се добавят и резенчета кисели краставички, както и 1-2 зърна бахар.
Почистена от главите, вътрешностите и перките и измита, рибата се осолява за 30 минути в солена вода - на 1 литър вода се слагат 250 грама сол.
След това рибата се измива, изцежда се, подсушава се и се попарва в сгорещена мазнина до побеляване за 3-4 минути. Приготвените парчета се нареждат плътно в бурканите, като между тях се поставят резенчета лимон, чер пипер, дафинов лист и се заливат с горещия сос.
Запечатаните буркани се стерилизират при температура 110 градуса поне 2 часа и половина за по-сигурно, макар че и час и половина са достатъчни.