Доматите, които оцелеят, ще поскъпнат, прогнозират по пазарите
Не останаха здрави корени с домати и пипер. Всичко се разболя от адския пек в последната седмица. Растенията, обсипани с плод, пожълтяват и изсъхват. Скубим и хвърляме.
Това заяви Мариана Иванова от пловдивското село Скутаре. Те беше наредила последните спасени чушки и домати на сергията си на Четвъртък пазара в Пловдив. Но твърди, че останалият зеленчук е като сварен и не става за продан.
„Листата изгоряха, въпреки че поливаме всеки ден. То е все едно краката ти да са във вода, а главата на слънце“, обяснява производителката. Според нея, ако жегите продължат, доматите ще са с лошо качество и хубавите ще поскъпнат. В момента червените вървят от 1,20 до 2 лева за килограм, а розовите твърдо държат 2, 80-3 лв. Консервните пък все още не са излезли по тържищата.
Горещините са попарили и чушките. Червените се предлагат за 1, 50 -1, 80 лв. килото. Най-евтините са левче.
„Повече няма да паднат. Затова, ако ще правите зимнина, купувайте сега, че после не е ясно дали ще оцелеят“, категорични са търговците. За мнозина клиенти обаче цената е висока и затова се отказват да затварят печена капия в буркани.
Продавачка от пазара на ул. "Младежка" пък си набавя домати чак от района на Петрич.
"В Пловдивско от жегите всичко отиде на кино. А в района на баба Ванга са успели да се справят, защото насажденията им са около река Струма и има влага", казва продавачката. Хубавите розови домати тя пласира на 2,50 лв. за килограм.
Високите температури се отразяват благоприятно единствено на гроздето. Десертното е сладко и изпечено и се изчерпва бързо от сергиите. Ароматните сортове „Палиери“ и „Брестовица“ се търгуват като топъл хляб съответно за 2, 80 и 2, 50 лв. Стопаните в региона очакват и добри добиви и от винените грозде.