Тези дни стопаните в черноморския регион на Турция започнаха беритбата на най-ценния от сортовете чай - белия чай.
Наричан "императорски чай" заради предпочитанията на височайши личности, този чай се отглежда само в четири от областите в обширния черноморски регион.
Годишно в източното Черноморие се добиват около 1 200 000 тона чай от плантациите, които обхващат около 830 хиляди декара. Цели семейства са заети с отглеждането и беритбата на чая, който дава по няколко реколти. Турция е и крупен износител на чай в над 85 страни по света.
Не на последно място са и приходите от вътрешната консумация, тъй като чаят се счита за национална напитка на 83-милионна Турция.
Над 1 млн. души са заети в засаждането, отглеждането и беритбата на реколтата от различните сортове чай в региона.
Белият чай обаче има специално място. Черноморци го наричат елексирът на чая. Този сорт се продава най-скъпо - един килограм струва около 4 500 турски лири/1500 лева/.
Родината на белия чай всъщност е Китай. Турция внасяла немалки количества, понеже бил много търсен на пазара, макар че е скъп. Преди около 6 години, след редица изследвания на турски специалисти, се установило, че някои плантации в черноморската област са подходящи за добив на бял чай.
"Белия чай отглеждаме само в четири области. Дневно един берач може да обере около 400-500 грама. Те се изсушават леко на слаба дневна светлина, загряват се за кратко и отново се връщат за сушене на въздух. Създава се работа и за цели семейства. Освен това имаме шанса да го продаваме на по-скъпа цена от другите сортове, което е добър стимул за производителите", казва Хасан Йондер от Търговската борса в град Ризе.
По думите на Семанур Йондер, чието семейство се занимава с добив на чай, беритбата на белия чай е най-трудната операция.
"Берат се само най-младите и неотворени пъпки. Поради което дневно може се берат около 500 гр. По-трудно е в сравнение с другите сортове, но се заплаща по-скъпо. Всички участваме в брането. Учениците са във ваканция заради коронавируса и те също участват", казва тя.
Нарича се бял чай заради сребристо-белия копринен мъх, който покрива пъпките.
Смята се, че белият чай е по-богат на антиоксиданти от другите видове. Самата напитка не е безцветна или бяла, а имала светложълт оттенък.