„Трудно е да се говори за загуби. Основна характеристика на пазара, въпреки съботно-неделните вариации, е една много сериозна стабилност. При основните хранителни продукти кривите са почти равна линия, т.е. без изменения. При плодовете и зеленчуците имаме вариации, които се дължат и на проявленията на времето“. Това заяви председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ) Владимир Иванов пред NOVA.
„Откакто тръгна COVID-19 имахме няколко постъпателни тенденции. При свинското имаше изменение вследствие на чумата. При млечните продукти имаше световна тенденция за нарастване през октомври и ноември“, каза още той. И допълни: „На практика това ценово разположение, което имаме в момента, не се дължи на коронавируса. Напротив, откакто той се появи имаме доста стабилен и по-светъл пазар“.
Запитан защо тогава все пак се наблюдава повишение на цените на картофите и на джинджифила например, Иванов отговори: „Това се обяснява с абсолютния недостиг. В неделния ден просто нямаше стока. Гърция не работи, нашите произовидетли не карат стока и в такива моменти се получават такива ценови проявления“.