Кукери от Отец Паисиево Златитрап ще дефилират утре на Главната улица в Пловдив. Дионисиевото шествие ще тръгне в 11,30 часа от градинката до Римския стадион.
Дефилето, по време на което ще се лее руйно вино, е посветено на откриващата се след броени дни Международнатизложба за лозарство и винарство „Винария 2020“ в Панаира.
Атрактивната трупа ще мине по Главната улица и ще стигне до площад „Стефан Стамболов“, където ще зарадва публиката със своите темпераментни изпълнения. Там ще бъде разположена и 50-литрова бъчва с вино мерло, което ще повиши градуса на настроението.
Винарското изложение ще покаже колекции на фирми от десет държави, както и иновации за лозаро-винарската индустрия.
Ценителите ще дегустират продукти на бутикови изби, някои от които вече са забелязани от световни издания за вино.
Една от тях ще презентира изтънчени вина от Тракийската низина с аромати на круша, червена ябълка и ягода, допълващи познатия вкус на сира, рубин и розе.
Друг изложител предлага гроздови еликсири от Дунавската равнина, отличаващи се с елегантен, свеж и плодов вкус. Винарна от Пловдивско припомня класическия вкус на мавруд, каберне и мерло. Изба от Видин представя традиционната гъмза наред с ракии от череши, от круши, от смокини, от малини.
Още много изненади са подготвили участващите бутикови изби от Видинско, Пловдивско, Хасковско, Старозагорско, Благоевградско, Ямболско и други региони, а по този начин посетителите ще могат да се запознаят с променената винена карта на България.
Специалистите ще видят и бъдещето на винарството с нови сортове грозде.
Изненадата на „Винария 2020“ е присъствието на родни и мужди производители на висококачествена бира. Бутикова пивоварна от Пловдив ще представи четири вида, създадени на базата на баварските традиции, но с екзотични аромати.
Изкушаващите колекции от целия спектър на винената индустрия може да опитат в уникалния Град на виното и деликатесите заедно с храни, гурме специалитети и напитки от изложбите „Фудтех“ и „Вкусове от Италия“.