Джинджинела е най-новото изобретение на пчеларя Никола, който е настанил сергията си в Дома на науката и техниката за празника на Свети Харалампий. Майсторът е съчетал в новия си продукт мед, джинджифил и канела.
"Много е ароматен, защото в себе си съдържа мирисът на канела, а веднага след като се опита, преобладава вкусът на джинджифил", обяснява пчеларят. Една лъжичка от отварата би могла да подобри вкуса на кафето или билковия чай, а канелата сваля кръвната захар.
Друг екстравагантен експеримент, който Никола си е позволил да направи е мед с чили. Лютата съставка е внесена от Индия, а пчелният продукт е изцяло български и натурален. Хем лют, хем сладък, той е предназначен по-скоро за месни продукти и дресинги за салата.
Сред сладките бурканчета на щанда стоят още мед с кориандър, а също и такъв с магарешки трън, лавандула и слънчоглед.
"Пчелите се чувстват като своя стопанин, който ги отглежда. Ако той е добър и се грижи за тях, те също се отблагодаряват подобаващо", каза Никола.