За шокиращи случаи при дюнерите алармира председателят на Международната федерация на дюнерджиите Мехмет Мерджан.
Сред нередностите в сектора той посочва използването на мазнина, предназначена за сапун, както и негодно пилешко, което се третира с белина, пише в. "Тюркие".
Мерджан настоя за мерки за контрол върху приготвянето на месото за дюнерджийниците и преминаване към индустриално производство според европейските хигиенни стандарти.
Той предлага продажбата на месото да бъде отделена от неговото производство, а дюнерджийниците да бъдат сертифицирани и да получават баркод, без който да не могат да оперират, предаде БТА.
Федерацията настоява за проследимост на месото за дюнери "от фермите до вилицата", заяви още Мерджан.
По думите му около 80-85 процента от работещите в сектора не са регистрирани, което означава, че и месото не е регистрирано и че не се плащат данъци.