Две нови и много търсени магистратури – “Храни и национална сигурност” и “Иновации в напитките и сомелиерството”, открива Университетът по хранителни технологии в Пловдив.
Те ще са интердисциплинарни и в момента са в процес на разработка в учебната програма, съобщи новият заместник-ректор доц. д-р Христо Спасов.
Според него имало добра пазарна ниша за “Храни и национална сигурност”. В нея щели да се обучават предимно специалисти от митниците и “Гранична полиция”, както и контролни органи, наясно с пътищата, по които се появяват опасности, застрашаващи консуматорите.
"Знаете в какви времена живеем, все по-често се говори за биотероризъм, за ембарго и затваряне на границите заради пандемии”, обясни доц. Спасов.
Насочена предимно към хора с интерес към маркетиране и презентиране на напитки е другата магистратура “Иновации в напитките и сомелиерството”, допълни той. Тя била свързана и с туристически маршрути, както и със създаването на винени листи и съчетаване на виното с определени храни.
„Не тайна, че бакалавърските и магистърските програми за производство на напитки до момента се фокусираха върху производството. А всеки продукт трябва да се презентира добре, за да се реализира. Новата магистратура ще е за хора с интерес към маркетирането, презентирането, свързването на питиетата с храни. Надяваме се да бъдат посрещнати добре и от общините и регионите”, каза доц. Спасов.