30 лева е наемът за денонощие
Казаните за ракия в Пловдивско се заети за месеци напред, показа проверка на "24 часа". Макар гроздоберът да не е започнал, хората вече варят джибри от сливи.
"И от тях става идеална ракия", казва Стоян Минев от Чалъкови. В жаркия септемврийски ден той беше курдисал казана пред дома си и чакаше от него да потече огнената течност. Твърди, че ще изкара не повече от 20 литра. Обрал сливите в двора си, джибрите преврели и решил да ги претвори в питие. "За гроздето има време. Дори и сега да го обереш, трябва поне месец, за да ферментира", разяснява бай Стоян.
Във всяко село има по няколко казана, които се въртят на конвейр. Наемът е 30 лева за денонощие. Никой няма право да го задържа, защото десетки разчитат на него. Този, който го отдава, реализира добри постъпления.
Има си тънкост при зареждането. Първо съдът трябва да е абсолютно чист. В него се изсипват джибрите. Казанът се "херметизира" с тесто да не се изпарява алкохолът. Пали се огън, който в началото трябва да е силен, за да заври ферментиралия плод. След това се намалява, когато започне да тече алкохолът. Той минава през серпентина, която е потопена в студена вода. Парата се втечнява и започва да тече първакът. Повечето правят преварка. За нея се изисква казанът да бъде измит отново. Връща се в него ракията и процедурата се повтаря. Втората ръка огнена течност е по-малко количество от първоначално полученото. Но за сметка на това е по-качествено. Ако градусите са високи, се смъкват с минерална или дестилирана вода.
"Забранено? Никой не може да спре хората. Как ще им посегнеш на ракията", питат жители на села от региона. Повечето твърдят, че си приготвят до позволеното количество и не го надвишават, за да не плащат акцизи.