Инспектори от областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив ще следят под лупа 26 хотела и ресторанта, които ще обслужват участниците в световното първенство по гребане. Близо 1000 състезатели от 62 държави пристигнаха в града. Гонките започнаха днес на Гребния канал под тепетата и ще приключат на 16 септември.
"Дотогава всеки ден колегите ще проверяват какви продукти се използват в заведенията, където се хранят спортистите. Ще изискват сертификати за производител и срок на годност и ще контролират как се съхраняват. Със задачата са натоварени 8 екипа", обясни шефът на дирекцията д-р Камен Янков. Други служители пък са ангажирани с отпадъците от животински произход от кръчмите. Изискването е те да са термично обработени и да се събират отделно, а специална фирма да ги депонира. На практика обаче ресторантьорите масово не го правели и хвърляли остатъци от сурово месо в контейнерите. При констатиране на нарушения ще се съставят актове за солени глоби, предупреди д-р Камен Янков.