Служители на областната дирекция по безопасност на храните в Пловдив проверяват багажите на пътници, които кацат на летището край града. Всички сурово-пушени колбаси от свинско се конфискуват, за да се предотврати риска от разпространяване на африканска чума по прасетата. В региона все още няма случай на болестта, но се вземат превантивни мерки.
"Могат да се внасят единствено консерви, замразена риба или мляко за деца, но те трябва да фигурират в списъка на полета", обясни шефът на дирекцията д-р Камен Янков. Позволени са и термично обработени месни продукти от несвински произход. На аеропорта са командировани трима инспектори. Двама са по контрол на храните, а един следи дали домашните любимци, пътуващи със стопаните си, имат необходимите документи.
"Тъй като не е възможно да се прегледат куфарите на всички пасажери, колегите го правят на принципа на анализ на риска. Проверките няма да са кампанийни, а ще продължат и през зимния сезон, когато има повече чартърни полети и по-голяма опасност за проникване на африканска чума", уточни д-р Янков.