400 заведения ползват безплатната услуга, която подобрява екологията в града
Над 400 ресторанти, закусвални, детски градини, кухни и обществени заведения в Пловдив вече изхвърлят хранителните си отпадъци не в контейнерите за смет, а в пластмасови съдове, които се вдигат от специализирани камиони на "Чистота". Те се движат по определени маршрути и график. Всеки собственик на ресторант е информиран за точния час, в който отделената смет трябва да бъде предадена.
"Нашите автомобили се съобразяват с работното време на тези обекти", обясни директорът на общинското предприятие Иван Стоянов.
Проектът, който стартира в края на миналата година със 180 заведения в центъра на града, се разраства значително. "Услугата вече се ползва и останалите пет района на Пловдив", допълват от "Чистота". Раздадени са специални контейнери тип "Кука" с вместимост 120 литра, в които могат да се хвърлят биоразградимите отпадъци, след което минават автомобили на комуналното предприятие и ги вдигат.
"Целта е да се намали общото им количество. Интересът на заведенията е, че могат безплатно да се възползват от предоставената им услуга", допълват от предприятието. И уточняват, че е забранено изхвърлянето на храни в контейнерите, предназначени за граждани. Иван Стоянов уточнява, че няма да оказват съдействие, ако храните са смесени с кашони и друг тип смет.
"Радва ни, че все повече заведения се включват към тази услуга. Те знаят, че подлежат на санкции, ако изхвърлят в съдовете за битов отпадък", посочва директорът на "Чистота". Той напомни, че по закон всяка фирма трябва да имам система за разделно събиране.
"Стартирахме от централната градска част на Пловдив, тъй като там има най-много заведения за хранене. Но ето, че обхванахме и другите райони. Тези, които искат да се включат в проекта, могат да се обадят на телефон 032/675817, за да им дадем необходимите съдове и да ги имаме предвид при вдигането на сметта", поясни Стоянов.
По думите му това не е единственото въведение при сметосъбирането в Пловдив по европейски модел. В отдалечените квартали "Прослав" и "Коматево" например, където имат дворове и жителите отглеждат зеленчуци и плодове, отдавна действа системата за събиране на растителни отпадъци. Хората постепенно се приучват да ги ползват. В "Прослав" са разположени 38 кафяви съдове тип "Ракла" с вместимост 1100 суб. метра.
"Умоляваме жителите на двата квартала да изхвърлят само растителен отпадък. По този начин ще запазим града чист, като използваме събраното по предназначение и така намаляваме количеството битова смет, която возим до депата в Шишманци и Цалапица", обяснява Стоянов. Според него това са част от мерките за подобряване на екологията.