
Добавят се стафиди и орехи
Вашата любима рецепта може да спечели 20 лева. Снимайте как приготвяте предпочитаната си манджа и ставате част от рубриката ГАСТРОГУРУ. Един от вас - известен или неизвестен, но задължително добър кулинар, ще готви пред читателите.
Изпращайте рецептите си на
адреси vkostova@24chasa.bg
и 24ojivlenie@24chasa.bg.
За въпроси - тел. 942 25 31.
КОЙ ГОТВИ

“Предлагам рецепта за козунак с богата плънка”, ни пише Марияна Бончева.
ПРОДУКТИ
30 г прясна мая, 250 г захар, 4 яйца, 150 мл прясно мляко, 700-800 г брашно, 115 г краве масло, 60 г свинска мас, сокът и настърганата кора на 1/2 лимон, 2 ванилии, щипка сол
За плънката: локум, стафиди, сушени сини сливи, орехи; 1 яйце за намазване
Кристална захар и филирани бадеми за поръсване
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ
Разтваряме маята в 50 мл прясно мляко. Добавяме 1 ч. л. захар и 3-4 с. л. брашно. Разбъркваме до гладка каша, покриваме маята с кърпа и я оставяме да шупне. Разбиваме яйцата с останалата захар. Последователно добавяме останалото прясно мляко, лимоновия сок, настърганата лимонова кора, ванилиите, солта и накрая шупналата мая.
Изсипваме в голям съд 500 г брашно и правим кладенче, в което изсипваме яйчената смес. Започваме да замесваме тесто, като постепенно добавяме останалото брашно. Трябва да получим меко тесто, което да не лепне по пръстите. Ако е нужно, поръсваме с брашно, за да не лепне.
Смесваме разтопеното масло и свинска мас и постепенно ги прибавяме към тестото, докато то ги поеме изцяло. Покриваме го с кърпа и оставяме на топло да втаса за 2-3 ч. Разделяме го на 3 или 4 равни части. От тях оформяме фитили, в които слагаме парченца локум, сушени плодове и ядки. Сплитаме ги на плитка и я слагаме в намаслена правоъгълна форма. Оставяме да втаса отново около 1 ч. Намазваме с разбитото яйце, поръсваме със захар и филирани бадеми.
Печем на 160 градуса до суха клечка. През първите 40 мин фурната не бива да се отваря. След това може да покрием козунака с хартия за печене, за да не прегори.