
Проучване, проведено от университета RUSH в Чикаго, показва, че консумирането на много зелени листни зеленчуци, заедно с други здравословни храни като плодове, пълнозърнести храни, зехтин, боб, ядки и риба, помага за предпазване на мозъка от болестта на Алцхаймер.
Проучването, публикувано в списание Neurology, разглежда доколко хората са спазвали диетите MIND и Средиземноморската диета и установява, че при тези, които са се хранили по тези начини, признаците на болестта на Алцхаймер в мозъка са били по-малко. По-конкретно, те са имали по-малко амилоидни плаки и тау заплитания - два ключови маркера на болестта.
Средиземноморската диета насърчава консумацията на много зеленчуци, плодове и поне три порции риба всяка седмица. От друга страна, диетата MIND се фокусира повече върху зелените листни зеленчуци като спанак, кейл и зелена салата, като същевременно насърчава консумацията на други зеленчуци и плодове. Тя препоръчва да се консумира поне една порция риба седмично. И двете диети включват и малки количества вино.
В проучването са участвали 581 участници на средна възраст 84 години, когато са оценявани техните диети. Тези участници са се съгласили да дарят мозъците си след смъртта си за изследване на болестта на Алцхаймер. Всяка година те са попълвали анкети за хранителните си навици. Средно те починали седем години след началото на проучването, а когато мозъците им били изследвани, 66% от тях отговаряли на критериите за болестта на Алцхаймер.
Изследователите откриват, че хората, които са спазвали диетите MIND и Средиземноморската диета, са имали значително по-малко плаки и заплитания в мозъка си. Това предполага, че богатата на здравословни храни диета може да помогне за защитата на мозъка с напредването на възрастта.
Едно от най-поразителните открития е свързано със зелените листни зеленчуци. Хората, които са консумирали поне 7 порции седмично, са имали нива на мозъчни плаки, сходни с тези на човек, който е с почти 19 години по-млад, отколкото тези, които са консумирали една или по-малко порции седмично.
Въпреки че това проучване показва силна връзка между храненето и здравето на мозъка, то не доказва, че консумирането на тези храни директно предотвратява болестта на Алцхаймер. Необходими са допълнителни изследвания, за да се потвърдят тези резултати.
Все пак резултатите подкрепят идеята, че доброто хранене може да помогне за поддържане на мозъка здрав. В допълнение към пълноценното хранене, други фактори, свързани с начина на живот - като например редовните физически упражнения - също могат да намалят риска от болестта на Алцхаймер, съобщава БГНЕС.