У нас сега в магазина на дребно струва толкова, колкото на едро преди 12 месеца
След като през последните три години цените на захарта, а и на всички сладкарски изделия се увеличиха до най-високото си ниво от 6 години, трендът се обръща и суровината започва да поевтинява. Причината е отпушеният износ от Индия и добрата реколта в Бразилия, която е най-големият производител на захарна тръстика в света.
Фючърсите за суровата захар в САЩ поевтиняха през седмицата до най-ниското си ниво от 2021 г. насам, падайки до 17,61 цента за фунт. Едната причина е новината, че Индия, която е вторият производител на захар в света, е обявила квота от 1 млн. тона за настоящата селскостопанска година, която там приключва през септември. Цялото годишно производство на захар на индийския субконтинент ще е 27 млн. тона тази година.
Едновременно с това се оказа, че реколтата на най-големия производител на захарна тръстика в света - Бразилия, е много добра и прогнозите са за двуцифрен ръст в проценти на производството в сравнение с предходната година.
Има и трета причина - цените на етанола устойчиво вървят надолу и това кара все повече фермери по света да насочват реколтата си от тръстика за производство на захар, а не на биогорива, което още повече подгрява снижението на цените.
В Европа прогнозите за производство на захарно цвекло продължават да са лоши, но през последните десетина години производителите на захар масово минаха на тръстика като суровина, включително и в България.
По принцип трябва да мине поне едно тримесечие, докато пазарът усети сегашното поевтиняване. У нас поне борсовата цена на захарта не е мърдала от близо 4 месеца. В магазините обаче сега цената е близо 2,30 лв. - такава, каквато е била на едро преди година.