Историята ѝ започва много преди да се появят съвременните държави и цивилизации
Тиквата е не само емблематична част от есенния пейзаж, но и ценен източник на хранителни вещества, които допринасят за здравето и добрата физическа форма. С многообразието от видове тикви и техните приложения в кухнята този плод продължава да вдъхновява кулинарите по целия свят и да носи радост на всички, които го консумират. Независимо дали я обичате сладка, или солена, тиквата със сигурност ще продължи да бъде един от любимите есенни продукти във всяка кухня.
Историята на тиквата започва много преди да се появят съвременните държави и цивилизации. Въпреки че днес я свързваме с есенните традиции и с празника Хелоуин, първоначалното ѝ използване е било съвсем различно. Археологически находки сочат, че е отглеждана за пръв път в Централна и Южна Америка преди около 7500 години.
Древните култури на индианските племена са се научили да използват тиквата не само като храна, но и за други практични цели. Един от най-ранните видове е бил по-скоро с твърда кора и по-малко месеста част, което я прави идеална за съхранение на вода и зърнени храни. Използвана като естествен контейнер, тиквата е играла жизненоважна роля в ежедневието на тези древни народи.
В същото време семките били част от тяхната храна, а самата тиква била приготвяна по примитивен начин, като се е варяла или печала. Докато тиквата се разпространява из Европа, в Америка тя остава жизненоважна култура за местните племена и колониалистите. Ранните заселници в Северна Америка научават от индианците как да използват тиквата в кухнята, като я превръщат в пюрета, супи и хляб. Тя се оказва важна не само заради хранителните си качества, но и заради своята устойчивост и лесно съхранение през зимните месеци.
Едно от най-известните ѝ приложения в американската традиция е тиквеният пай – неразделна част от трапезата на Деня на благодарността. Тази традиция датира още от XVII век, когато първите заселници използвали тиквено пюре, смесено с мед и подправки, за да направят сладкиши. С времето тиквата се превръща в основен символ на един от най-популярните есенни празници - Хелоуин.
Традицията на издълбаната тиква, или Jack-o'-lantern, идва от ирландския и шотландския фолклор, макар в оригиналния си вариант да се използва ряпа или картофи. Според легендата Джак О'Лантерн - хитър и непокорен дух, се опитал да излъже дявола и в крайна сметка бил прокълнат да броди със светеща ряпа в ръката. През XIX век ирландците, емигрирали в Америка, открили, че тиквата е много по-удобна за издълбаване и светеща украса. Така тя се утвърдила като основния символ на Хелоуин. Оттогава традицията да се издълбават тикви, да се поставят свещи вътре и да се украсяват къщите с тях се разпространява по целия свят.
Съществуват множество видове тикви, които се различават по форма, цвят, размер и вкус. Най-известните сортове са:
Обикновена тиква – тя е най-разпространената и е добре позната поради яркооранжевия си цвят. Използва се както в кулинарията, така и като декоративен елемент.
Мускатна тиква – този вид е характерен със своята удължена форма и сладък вкус. Идеална за приготвяне на супи, пюрета и десерти.
Тюрбанна тиква – името ѝ идва от специфичната форма, напомняща на тюрбан. Тя има плътна и вкусна текстура, подходяща за печене и пълнене.
“Хокайдо” – този сорт произхожда от Япония и се отличава с интензивния си оранжев цвят, сладък и орехов вкус. Това е една от малкото тикви, които се използват целите, включително кората.
Декоративни тикви – те не се използват в кулинарията, но са често срещани през есента като украса на маси, витрини и дворове.
Тиквата съдържа редица мощни антиоксиданти, включително бета-каротин, алфа-каротин, лутеин, зеаксантин и витамин С. Антиоксидантите помагат в борбата със свободните радикали в организма, които могат да причинят клетъчни увреждания и да ускорят процесите на стареене. Освен това е богат източник на витамин А, който е от съществено значение за здравето на очите, като подпомага правилното функциониране на ретината и подобрява нощното виждане. Дефицитът на витамин А може да доведе до различни проблеми със зрението, включително сухота на очите, намалено нощно виждане и по-сериозни заболявания като ксерофталмия.
Редовната консумация на тиква може да помогне за поддържане на добро зрение и предпазване от възрастови дегенеративни заболявания. Калият, който се съдържа в нея, е ключов минерал за поддържане на здравето на сърдечносъдовата система. Той помага за регулирането на кръвното налягане чрез неутрализиране на ефектите от натрия в организма и отпускане на стените на кръвоносните съдове. Изследванията показват, че хората, които консумират храни, богати на калий, имат по-нисък риск от развитие на високо кръвно налягане, инфаркт и инсулт. Тиквата е с ниско съдържание на мазнини и холестерол, което я прави идеална храна за поддържане на здраво сърце. Освен това тиквата има нисък гликемичен индекс, което означава, че не причинява рязко повишаване на кръвната захар след хранене. Това я прави подходяща храна за хора с диабет или такива, които искат да контролират нивата на кръвната си захар.
Печена тиква с нар
Какво ви е необходимо: 1/2 тиква; 1/2 ч.ч. зърна нар; 100 г натрошено сирене; прясна мащерка; зехтин; черен пипер; сол
Начин на приготвяне: Почистете тиквата от семките, овкусете я със зехтин, черен пипер и сол. Поставете я в плитка тава с малко вода и я запечете до омекване. Оставете тиквата да изстине и я разчупете небрежно. Отгоре аранжирайте със зърната нар, натрошеното сирене и листата прясна мащерка.
Галет с бри
Какво ви е необходимо: 100 г тиква, нарязана на кубчета и леко сварена; 300 г охладено тесто; 100 г сирене бри; 2 стръка зелен лук, нарязан на ситно; 1 яйце за намазване; пресен босилек за поръсване
Начин на приготвяне: Изрежете тестото в кръг върху хартия за печене. В средата сложете зеления лук, парченцата тиква и сиренето, като оставите краищата поне 3-4 см непокрити. Прегънете ги навътре към центъра, като си помагате с хартията за печене. Преместете внимателно галета с помощта на хартията за печене в тавата и сложете във фурната. Печете в продължение на 30-35 минути или докато сиренето се разтопи. След като го извадите, поръсете с пресен босилек.
Хляб с тиква
Какво ви е необходимо: 200 г сварена и пюрирана тиква; 100 мл зехтин; 1 ч.л. сол; 1 ч.л. захар; 500 г бяло брашно; 100 г ръжено брашно; 7 г суха мая; 50 мл топла вода; 2 с.л. микс семена за поръсване
Начин на приготвяне: Добавете към тиквата олиото и разбъркайте добре. В друг съд смесете захарта, солта, маята и двата вида брашно. Към тази смес прибавете тиквата и постепенно водата. Омесете меко тесто. Оставете да втаса за 30 мин на топло. Оформете го в желаната от вас форма и отгоре поръсете с микса от семена. Оставете още веднъж да втаса. Печете в предварително загрята на 200°C фурна до готовност. След като извадите от фурната, завийте в кърпа и оставете хляба да изстине.
Леща яхния с тиква
Какво ви е необходимо: 1 ч.ч. кафява леща; 1/2 тиква, нарязана на кубчета; 1 морков, нарязан на ситно; 1 глава лук, нарязана на ситно; 4 скилидки чесън, нарязани на едро; 3 с.л. доматено пюре; олио; черен пипер; червен пипер; сол; пресен магданоз, нарязан на ситно
Начин на приготвяне: Сложете лещата да ври в тенджера с вода, с малко сол и олио. След като кипне, добавете тиквата. В отделен съд задушете лука, морковите и щом омекнат, добавете скилидки чесън и доматеното пюре. Сипете задушените зеленчуци заедно със соса към лещата и тиквата. Разбъркайте и прибавете сол, черен и червен пипер на вкус. Оставете да се довари, и махнете от котлона и поръсете с магданоз.
Тиквено тирамису
Какво ви е необходимо: 200 г сварена и пюрирана тиква; 2 пакетчета бишкоти; 150 г маскарпоне; 1/2 ч.ч. кафява захар; 2 ч.л. бяла захар; 1 к.л. джинджифил; 1 к.л. канела; 200 мл готварска сметана; 2 ч.ч. кафе еспресо; 2-3 капки ром; едри орехи за поръсване
Начин на приготвяне: В купа смесете тиквата, кафявата захар, канелата и джинджифила. Добавете към тях маскарпонето и готварската сметана. Разбийте с миксер сместа, докато започне да се сгъстява. В купа смесете кафето със захарта и капките ром. Потопете бишкотите и наредете в подходящ съд. След като направите основата, сложете обилен слой от тиквената смес. Наредете отново ред бишкоти и така, докато сместа и бишкотите свършат. Най-горният ред на тирамисуто трябва да е сместа от тиква. Покрийте с фолио и оставете за една нощ в хладилника. На другия ден поръсете с едро начукани орехи.
Кошнички със синьо сирене
Какво ви е необходимо: 300 г синьо сирене, натрошено; 200 г тиква, нарязана на кубчета; 2 скилидки чесън, нарязани на ситно; 50 г сурови тиквени семки, белени; 1/2 к.л. индийски орехче; 1/2 пакет кори за баница; зехтин; черен пипер; сол
Начин на приготвяне: Бланширайте кубчетата тиква в подсолена вода. Оставете ги да се отцедят добре. Загрейте зехтина в тиган и задушете чесън, след това добавете тиквата и подправките. Пет минути преди да свалите от котлона, добавете тиквените семки. Нарежете точените кори на квадрати. Намажете всеки лист със зехтин и подредете три един върху друг, като гледате да се разминават ъглите им. Поставете ги във форма за мъфини и изпечете на 160°С за 10 мин. Извадете кошничките от фурната, оставете ги да изстинат и разпределете в тях от плънката с тиква, като отгоре поръсите със синьо сирене.