Отличници с максимален бал се записаха в новата бакалавърска програма “Хранителни и фармацевтични биотехнологии”
Успешно премина приемът на новите студенти за академичната 2024/2025 година, която ще бъде открита на 15 септември в двора на Университета по хранителни технологии в Пловдив.
Огромният интерес увеличи с 10% желаещите да учат в УХТ. Сред тях са доста зрелостници от елитни училища в страната, които до миналата година търсеха къде да продължат образованието си в чужбина. Най-голям е интересът на кандидатите тази година към новата бакалавърска програма “Хранителни и фармацевтични биотехнологии”, където се записваха студенти с максимален бал 24.
“Уверен съм, че към нея ги привлича перспективата да се развиват в сферата на модерните технологии и тяхното приложение в хранителната индустрия и във фармацията”, посочва зам.-ректорът по учебна дейност и академичен състав проф. Георги Костов. И тъй като науката за храните винаги е била и ще бъде актуална тема в обществото, защото е пряко свързана с качеството на живот и здравето, много желана специалност остава “Технология и качество на храни”. Атрактивни за младите хора по традиция са специалностите “Хотелиерство и ресторантьорство”, “Туризъм”, “Компютърни системи и технологии”, “Топлинна, хладилна и климатична техника”, която е защитена и приетите няма да плащат такса за обучение.
Напливът от кандидати е солиден. “Всички специалности в УХТ се разработват съвместно с представители на бизнеса и на Съвета на настоятелите във висшето училище. Целта е кадрите, които подготвяме, максимално добре да се справят със съвременните предизвикателства, а това изисква обединяване на ресурсите и прилагане на мултидисциплинарни подходи”, заявява ректорът проф. Галин Иванов.
Университетът е с уникален профил на обучение Тук са застъпени всички специалности от целия спектър на хранителната индустрия. Предстои актуализация на някои от тях, както и осъвременяване на наименованията им. Освен кадри за хранителните технологии и туризма тук се подготвят специалисти в икономиката, инженеринга и информационните технологии. По най-съвременните европейски стандарти се обучават повече от 3000 студенти. От тях над 80% имат отлична професионална реализация у нас и в чужбина. Във фокуса на внимание на ръководството на УХТ винаги стоят и въпросите, свързани с битовите условия за обучение и живот на студентите. За новата академична година врати ще отвори напълно реновираното студентско общежитие “Марица 3”, където са обособени 140 двойни стаи със самостоятелен санитарен възел за 278 студенти. Към тях спадат и две за инвалиди и една за изолация при пандемия. На всеки от петте етажа има по 4 стаи за семейства, кухня и перално помещение, оборудвани с уреди за вграждане. На първия етаж е разкрита читалня, както и помещения за персонала. Подменени са ВиК, отоплителната и електроинсталацията, направена е външна изолация, подменена е дограмата. Стаите са обзаведени комфортно с модерни мебели и са оборудвани с интернет и телевизия. Изградени са външен асансьор, евакуационна стълба и платформа за инвалиди. Вътрешните асансьори са реновирани. Инвестицията е на стойност близо 5,2 млн. лв. Още почти 10 млн. лв. са отпуснати от Министерството на образованието и науката по Програмата за саниране, ремонт и обзавеждане на студентските общежития, предоставени за управление на държавните висши училища 2024-2027 за студентско общежитие “Марица 4”.
Предстои обявяване на обществена поръчка за избор на изпълнител на ремонтните дейности, свързани с реновиране на базата и подобряване на енергийната ефективност на сградата. Тази есен на 16 октомври за първи път ще се проведе изложение на работодателите “Дни на кариерата - кариерен навигатор”. Датата не е избрана случайно, тогава е световният ден на храната, казва проф. Костов и добавя, че партньор на проявата е Съюзът по хранителна промишленост.
УХТ прави свой филиал в Златоград
Проектът създава нови възможности за изнесено обучение и трансгранично сътрудничество
Университетът по хранителни технологии в Пловдив и община Златоград сключиха меморандум за сътрудничество. Предмет на споразумението е разкриване на филиал на УХТ в Златоград, предлагащ обучение на студенти по специалности, преподавани от университета.
Общината се ангажира с търсене и предоставяне за безвъзмездно ползване от филиала на сграда за обучение и общежитие. На официалната церемония подписи под споразумението положиха ректорът на УХТ проф. Галин Иванов и кметът Мирослав Янчев. Това стана в актовата зала на общината в присъствието на зам.-управителя на област Смолян Адриан Петров, зам.-ректора доц. Кирил Михалев и Тодор Батков-син, инициатор и основен двигател на проекта. След церемонията по подписването делегацията от УХТ посети емблематичната сграда на Старото училище с камбанарията, която може да бъде дом на бъдещия филиал.
Сградата, носеща белезите на архитектурата от 30-те години на ХХ век, е със статут на културна ценност с категория “местно значение”. “Като утвърден лидер в обучението в областта на храните и туризма за УХТ е изключително важно да дава своя принос за устойчивото развитие на региони като Златоград, предлагайки атрактивни възможности за бъдещата професионална реализация на младите хора”, казва проф. Галин Иванов. Кметът Мирослав Янчев подкрепи ректора и напомни, че Златоград има уникален потенциал за висше училище с профила на УХТ заради динамичното си развитие като един от центровете на културния туризъм в страната. За това спомагат хранителната и винарската индустрия в региона, близостта и свързаността със съседна Гърция.
“В рамките на програмите за трансгранично сътрудничество ще се работи и за изграждането на Център за балкански храни и кулинарни технологии към филиала”, допълни Тодор Батков-син.
Златоград е най-южният град в България, разположен близо до границата с Гърция. Градът има редица културни и природни забележителности, благодарение на които е една от най-предпочитаните дестинации за туризъм в България.