Луканка идва от старобългарската дума за корем, шопската салата олицетворява трибагреника
Кои са 10-те най-вкусни български ястия? Попитахме трима български майстори кулинари, които дадоха своите предложения също в класация.
Обобщения списък от общо 25 гозби - като включваме овчарската салата, “снежанката” и мекицата, които са на челни места в световната класация, публикуваме на сайта ни. Прибавихме и киселото мляко, защото е световно признат уникален български продукт. Правим допитване и може да гласувате - кое според вас е най-вкусното българско ястие.
Интересно е, че и тримата експерти не включват много десерти в своите класации. Според Иван Звездев крем карамелът е традиционен френски десерт, който е навлязъл в българската кухня преди 100 години и днес всеки може да си го приготви у дома си.
Той слага в топ 10 и традиционния колбас - луканката, като тя е единственото изцяло българско ястие със старобългарска дума. “Лукан” на старобългарски е означавало корем.
“Баницата е с над 100 разновидности
в сладки и солени варианти. Тя е подходяща за всички поводи, и за хубаво, и за лошо, и за делник, и за празник. Яде се със и без повод и се слага на масата освен като закуска, и като празнично ястие”, обяснява Звездев, като слага баницата на първо място по вкус.
“Скарата е задължително ежедневно ядене, но се предлага и на празници. Яде се и бързо, и бавно. Особено в близкото минало няма сватба без скара. Предлага се на панаири и събори, а в ежедневието е обичана от всички".
По думите на Звездев шопската салата е сравнително нова за националната кухня, обаче от 60 години насам става най-обичаната. “Представлява българския трибагреник и олицетворява плодородието. Тази салата се яде и в делник, и в празник. По принцип е лятна, но толкова я обичаме, че я приготвяме и по Коледа и Нова година с вносните домати и краставици. Безспорно е и емблемата ни. Всички чужденци я харесват, когато я опитат”, казва готвачът.
Според мастършефа Силвена Роу, която от години работи в Дубай, най-вкусни са шопската салата и двата вида сарми - лозови и зелеви. В нейните предпочитания попадат и дроб сармата, мусаката, също - пълнените чушки.
Ути Бъчваров разделя ястията на сезонни - за през лятото най-вкусна е салатата с розови домати и овче сирене. Според него през пролетта най-вкусна е зелената салата с лук, репички и оцет, която традиционно се приготвя по Великден и Гергьовден. На първо място обаче той слага пиле с ориз.
Извън списъците на тримата обаче са останали един типично български специалитет, признат в целия свят - киселото мляко, и две много характерни за България ястия. Едното е салатата от печени чушки с чесън, магданоз и зехтин. Преди години изследователка беше направила проучване сред емигрантите ни в чужбина с въпрос с мириса на какво свързват родината - оказа се, че за повечето това е
миризмата на печени чушки
Другият кулинарен специалитет, който отсъства и от класациите на tasteatlas.com, а и от тези на тримата ни изтъкнати готвачи, е гювечът. Едва ли обаче ще стои дълго извън кулинарните ранглисти - в него има цяло съзвездие от зеленчуци, които, ако се приготвят с мерак, изчезват бързо-бързо от чиниите на близки роднини и приятели от страната и чужбина, поканени на трапезата.