Вече ядем по-евтини зеленчуци, имаме стабилно пазарно равновесие. Тенденцията от края на миналата година се запази и се развива. 2024 г. е по-добра климатично от предходната и на практика влизаме в зоната на ценова нормалност. На този етап има спад на цените на плодовете и зеленчуците. Имаме добра реколта.
Това коментира Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата, пред bTV.
Единствено лимонът и чесънът остават по-скъпи. При банана цената е същата, ягодата е малко по-скъпа от миналата година. Всичко останало е надолу - домати, краставици, особено краставиците, обясни Иванов. Това е характерно за тези стоки, защото са бързо развалящи се.
Хората предпочитат да купуват българския домат, той има много по-вкусни качества. България може да храни между 30 и 40 милиона души, правила го е, макар сега вече да не е така. Повечето от вносните домати са по-регулярни сортове, имат по-малко разходи по отглеждането, поддават се на повече машинна обработка и са по-ниско качество, обясни той.
При свободна пазарна икономика няма как да се ограничи вноса, това може да стане с повишаване на конкурентоспособността, качеството и количеството, които да обезсмислят вноса, обясни той.
При ориза цените се покачват заради фактори, свързани със световното предлагане. Има връзка с това какво яде Индия и Тихоокеанския басейн и какви са реколтите там.
Олиото тръгна надолу още от средата на 2023 г. След пиковите цени отидохме много надолу, макар сега да имаме раздвижване. Има раздвижване и с цената на пшеницата, което е добре за нашите производители, обясни Иванов.
Над 10% по-ниска потребителска кошница може да бъде подбрана от хората в сравнение с миналата година, обясни още той.