В сезона човек трябва да изяжда 100 кг диня – отличен диуретик и чистач на перисталтиката е, казва пловдивски лекар
Скъпотия до шия! Това казват малцината клиенти в съботния ден на пазара до Гребната база в Пловдив, където хубавият розов домат се продава за 6,50 лева килограма. Хората гледат и се чудят как е възможно в разгара на лятото да държи такава цена.
"Държи, защото е кът. Тази година от жегите доматите се свариха на корена, други слънчасаха и реколтата е слаба", тутакси намери обяснение търговка.
Същите домати обаче вчера производители от Горски извор и Бяла река ги продаваха за 3 – 3,50 лева. Те действително казват, че жегата им се е отразила зле. Но очевидно пловдивските търговци слагат двойна надценка. "Не могат ли да ги предлагат за 4 – 4,50, ами ги вдигат двойно? Да не би да са ги садили, копали, поливали, брали", коментираха помежду си клиенти.
В пика на лятото прасковите се предлагат за 5 лева. И за тях търговците имат обяснение защо са скъпи. По думите им напролет слана унищожила голяма част от овошките. По тази причина и сините сливи били 3,50 лева, а миналата година вървяха по 1,50. Смокините вървят между 5 и 6 лева.
Скъп е и зарзаватът. Патладжаните са 3,50 лева, толкова върви и червената капия.
"Хайде сега! 5 лева какво са? Нищо не можеш да си купиш вече с тях", коментира търговка. Дините и пъпешите на този пазар са по 2 лева килото. Така едра карпуза от 10 кг идва 20 лева. В момента са мед сладки, защото са узрели.
Виден пловдивски лекар казва, че човек трябва да изяжда на сезон по 100 кг диня, защото била отличен диуретик и правила хубава промивка на перисталтиката. Но ако трябва да я купува от пазара на Гребната база, ще му легне много дебело. На съседния пазар на улица "Младежка", който е само на 500 метра, ги продават за 1 лев килограма.