Колко струва най-качествената пържола в прочутата с кухнята си Тоскана? В сезона, в който всички италианци и чужденци констатират чрез собствения си портфейл поскъпването в сферата на туризма, пържола „кианина” върви 100 евро на килограм в центъра на Флоренция.
В серия от репортажи от различни краища на Италия в.”Кориере дела сера” прави равносметка колко харчи туристът за храна, питиета и плажни услуги в най-посещаваните места на Ботуша. Става въпрос все за курорти и градове, които са в топа на световните класации като любими туристически дестинации.
Ако познавате Тоскана, няма начин да не познавате и пържолата „кианина” – тя се прави от месото на говедата с това име. Това е порода с античен произход, използвана навремето и от древните римляни като „теглителна сила”. Те се отглеждат единствено между Сиена и Арецо, но в момента - само с цел за производството на месо. Говедата от тази порода достигат 190 см височина и тегло дори до 1700 кг.
На много от хладилниците на ресторантите във Флоренция, които излагат пред клиентите си телешки пържоли „кианина”, е изписана цената им – 100 евро за килограм. На централния площад „Дуомо” в тосканския град пържола за двама върви 69 евро. В родния град на италианския Ренесанс, където прелива от туристи от цял свят, пица „Маргарита” струва 14 евро, а с шунка и гъби -19 евро в реномираното „Брунелески бистро”. В бар „Ботегоне” срещу катедралата кафето е 3,5 евро. Бутилка 0,5 л.вода в бар до гарата е 2,5 евро.
Много от собствениците на заведения признават, че поскъпналите сметки за ток и газ са надули цените. Първите ястия в менюто на среден ресторант извън центъра са станали от 8,5 на 9,5 евро, кафето, сервирано на маса– от 1,5 на 2,5 евро, бутилка вино „Брунело” от 40 на 45 евро. В тосканския курорт Виареджо коктейл Шприц под 6-7 евро няма да намерите. На терасата на реномирания Гранд Хотел „Принчипе ди Пиемонте” коктейлите са по 25 евро. В любимия на руските богаташи курорт Форте дей Марми един ден на плажа „Туига” струва и 600 евро. В цената влизат тента, широки плюс стандартни плажни легла, стол и масичка за максимум 6 души. Според института „Демоскопика” яденето в ресторанта в Тоскана това лято струва със 7,6% повече от миналата година.
Ако отидете на Амалфийското крайбрежие и остров Капри, ще видите, че и там цените са скочили за година. Там голяма част от туристите са американски и те плащат, без да гледат кое колко струва. Ако седнете на прочутия в цял свят централен площад на Капри, известен като Ла Пиацета (там се разхождат от Дженифър Лопес и Бен Афлек до Джордж Клуни и жена му Амал), ще платите 6 евро за едно кафе и 9 евро за парче торта. В Амалфи парче от местния сладкиш „пастиера наполетана” струва 8 евро, а моцарелата е поскъпнала от 11 на 14 евро порцията.
Цените на услугите на плажа също са скочили на 480-километровото крайбрежие на Кампания, чийто център е Неапол. Поскъпването достига и 20%, в сравнение с миналата година. На остров Капри едно място под слънцето на плажа „Фаральони” струва 100 евро на човек на ден, като 55 от тях са за консумация в ресторанта.
В Неапол нощувките в хотелите са поскъпнали с 20,5 на сто, в сравнение с 2022 г., което е над два пъти повече от годишната инфлация. Едно кафе, консумирано на бара, е 1,1 евро, като в прочутия централен бар „Гамбринус” стига 1,4 евро. Пицата е поскъпнала умерено - в заведенията до централната Виа дел Трибунале една „Маргарита” струва 5,5-6 евро, докато преди години беше 5 евро. Поскъпване обаче има при джелатото, или занаятчийския сладолед. Килограм от него в Неапол и Казерта върви от 16 до 28 евро.
A какво е положението в Портофино на Лигурийското крайбрежие, известно с най-скъпите имоти в Италия? Според “Кориере дела сера” една пица „Маргарита” на известния площад „Мартири дел Оливета” с изглед към залеза над морето струва 45 евро. Едно кафе в бар на централния площад може да ви излезе и 15 евро. Това обаче са все места, където гъмжи от ВИП-персонажи от цял свят. В много ресторанти на Лигурия порция спагети с миди струва 25 евро.
Според наблюдатели цените в ресторантите тази година са скочили с 40 на сто, в сравнение с миналата. За паркинг в сините зони на курортите се плаща минимум по 1,8 евро на час. За ден на плажа в Аласио семейство с две деца трябва да отдели близо 500 евро. Хотелска стая три звезди за седмица в Санта Маргерита струва 1800 евро. За седмица семейство с две деца плаща 7179 евро за тризвезден хотел в Санта Маргерита лигуре, а в Диано Марина – поне 3544 евро. Порция от типичната местна паста „трофие ал песто” струва 15 евро в заведенията, порция пържена риба - 30 евро, а прясна риба от деня – 80 евро килото.