Всеки ден ги поливам и пръскам, но вместо да стават червени, те линеят и жълтеят. Като сварени са.
Така производителка от близко пловдивско село описа положението с доматите. Адската жега буквално ги е съсипала. По думите й ситуацията е неспасяема. "Успях да затворя 24 буркана белени домати, а се надявах да направя поне 50. Но като гледам, няма да ги бъде", отчаяна е жената.
По пазара на ул. "Младежка" в Пловдив най-евтините домати се предлагаха днес за 2 лева. Те, естествено, са дребни. По-средните вървят 2,50 - 3 лева, а по-едрите - още по-нагоре.
"Ако правите консерви, сега е моментът. По-евтини няма да станат. Напротив, ще поскъпват, защото жегата ги умори", обясняваше търговка на клиентки. Жените поглеждаха към етикетите, но им се виждаха скъпи. "Надявах се още да падне цената им и тогава възнамерявах да направя някоя консерва, защото без домат манджата не става", въздишаше възрастна жена.
Сега е апогеят на лятото и зарзаватът е в изобилие, но не е евтин. Зеленият фасул не пада под 3 лева за килограм. "Петима души сме. За да сготвя, ми трябват поне два килограма", тюхкаше се домакиня.
Зелената капия е 2,50, а картофите - 1,50. Патладжанът не слиза под 2 лева.