Университетът по хранителни технологии в Пловдив представи международната магистърска програма PlovdivWineUni на международен бизнесуниверситетски форум в Истанбул. Събитието се организира съвместно от Българо-турската търговско-индустриална камара и висшето училище.
На него присъстваха над 80 представители на турския бизнес и академичните среди, сред които Университетът на Анкара, Техническият университет на Истанбул, Румелийският университет – Истанбул, Университетът на Бурса, Университетът Чукурова – Адана, Университетът на Улудаг, Университетът на Айдън, Анадолийският университет и др.
Делегацията на УХТ бе водена от зам.-ректора проф. Галин Иванов, а форумът се проведе под патронажа на Н. Пр. Ангел Чолаков, посланик на България в Турция, и бе открит от г-н Васил Вълчев, генерален консул на България в Истанбул.
Специален акцент в програмата беше представянето на традициите на българското винопроизводство, придружено с професионално водена дегустация от доц. Христо Спасов. Значителен интерес предизвикаха и представените български млечни продукти, най-вече кашкавалът с лавандула ‒ иновативна разработка на преподаватели и студенти от специалност “Технология и качество на храните”.
В рамките на посещението в Истанбул делегацията на УХТ проведе работна среща с United Global Visa Services ‒ акредитирана компания за визови и консултантски услуги. Бяха обсъдени конкретни проекти в областта на обучението на турски студенти в УХТ, които се планира да стартират от началото на учебната 2024/2025 г. Предстои подписването на споразумения и подготовката на учебни планове за съвместно обучение с Професионалния колеж в Болу и Университета в Мерсин.
Делегацията на УХТ проведе и официално посещение в Техническия университет на Инстанбул със зам.-ректора проф. Лютфийе Ата бяха обсъдени възможностите за разширяване на сътрудничеството между двата университета, включително засилването на обмена на студенти, докторанти и преподаватели в рамките на програма Еразъм+. Проф. Ата специално акцентира върху новата национална програма за привличане на чуждестранни преподаватели като професори на втори договор в турските университети и отправи покана към УХТ за участие в нея чрез посредничеството на Департамента по хранително инженерство към Техническия университет на Инстанбул. Пловдивското елитно висше училище получи предложение да бъде специален партньор на Университета в предстоящото провеждане през октомври на официално събитие, посветено на Световния ден на храната.