Монтана организира първия Международен кулинарно-фолклорен фестивал в града. Той ще се проведе на 22 и 23 юни. В дебютното издание ще вземат участие готвачи от Пирот и Община Медиана (Сърбиь) – Сърбия, Каракал (Румъния), Бялогард (Полша) и Фонтен (Франция), както и на читалища от община Монтана. Всички те ще представят традиционна кухня, подправки, напитки и фолклор.
На 22 юни в рамките на събитието ще се проведе и фестивалът на традиционната кухня „Бабина душица“, иницииран от писателката Ели Лозанова и подкрепен.
От 11.30 часа представителите на читалищата от Горно Церовене, Д-р Йосифово, Долно Белотинци, Крапчене, Липен, Николово, Смоляновци, Стубел, Студено буче и Сумер ще представят характерни за населено място гозби, предавани от поколение на поколение. Гостите на фестивала ще могат да дегустират вкусните ястия. Разнообразието е гарантирано – ще има от гньетени чушки с боб до баница с ориз, орехи и стафиди.
Вторият ден от Международния кулинарно-фолклорен фестивал ще бъде открит в 11 часа на площад „Жеравица“ с фолклорен концерт на гостуващи състави. След края на концерта всички гости на фестивала ще имат възможността да дегустират приготвените от гостуващите готвачи традиционни за тези региони храни – френски креп от Франция, бигус от Полша и други интересни ястия.