качамак, с който нахраниха 500 души, беше приготвен в кирковското село Шумнатица. Брашното за традиционното ястие беше смелено в единствената действаща воденица-караджейка в района, която е на над 200 години. Поводът беше първият празник на качамака. Да се включат в него бяха дошли жители на околните села, Кърджали и вътрешността на страната. Гиганският качамак беше приготвен от местния мастър шеф Бриго.
"Възстановихме воденицата изключително трудно, защото искахме да я запазим в автентичния й вид. Оказа се, че почти няма майстори, които да редят тикли и да работят с камък", разказа кметът на община Кирково Шинаси Сюлейман, който е инициатор за възстановяването на караджейката.
"В Шумнатица има още 2 воденици, които от десетилетия не са работили. Амбицията ни е да ги възстановим", заяви кметът на Шумнатица Ваньо Трендафилов. Всички в селото наричат неговия съсед Валерий Гюдюлев воденичар, защото той се грижи за караджейката.
"Най-важното е камъкът да се върти бавно. Тогава става най-хубаво и вкусно брашно. То прегаря, ако ритъмът забърза, а това веднага се отразява на качеството", твърди Валерий Гюдюлев.