"Хората идват в Италия по различни причини, но винаги остават заради две неща. Кои? Любов и джелато."
Това пише в книгата "Любов и джелато" писателката Джена Еванс Уелч. Е, вече не се налага да ходим до Италия, или поне не заради джелатото.
За ценителите на натурален сладолед биоферма "Розино" предлага занаятчийско Gelato & Latte, приготвено на място по строга италианска технология, но с български суровини. А млякото е от свободно пасящи крави, порода “Джерсей”, и биволи - “Българска Мурра”.
Мисията на създателите на фермата е цялата им продукция да се приготвя от прясно мляко, което не минава процес на хомогенизация, стерилизация, стабилизация и така запазва всичките си полезни качества и питателна стойност.
Че това не е поредната реклама, а се случва наистина, може да се убеди всеки. Достатъчно е да посети фермата. За да улеснят любителите на майсторски приготвения био сладолед, собствениците организират Ден на отворените врати, какъвто имаше и в събота. Посетителите могат да обходят цялата ферма и да усетят отношението на екипа към природата и животните. А в биоферма "Розино" ви посреща наистина разнообразен животински свят - освен биволи и крави, има телета, коне, елени лопатари, кокошки, пауни, патици, скален орел, дива котка и още.
Гостите могат лично да се включат в приготвянето на джелато, бурата или моцарела. В събота имаха привилегията да се срещнат с Maestro Gianpaolo Valli - директор на обучителна и практическа дейност в Carpigiani Gelato University – единственият университет за джелато в света.
Оказа се, че посещението му в биоферма "Розино" не е случайно, а свързано с голяма изненада - врати в България отвори първият филиал на италианския университет Carpigiani Gelato University. Именно тук, в биоферма “Розино”, ще могат да се обучават студенти от България и Източна Европа. В него всички курсисти ще се учат как се прави италианско джелато от най-добрите.
Един от основните преподавателите ще бъде и собственичката на фермата Албина Ясинская, а първият курс стартира на 22 май.
“Искам да благодаря на екипа фермата, че подходи с такова гостоприемство към вас и към мен. Целта на университета е да разпространява културата и значимостта на занаятчийския сладолед. Избрахме биоферма “Розино” да представя този вековен университет и да разпространява знанието, защото те уважават природата и използват натурални продукти, за да произвеждат сладолед на най-високо ниво”, посочи Maestro Gianpaolo Valli.
Направата на италианския сладолед изисква специална технология.
Всяка сутрин технологът на мандрата изпраща анализ на млякото, на базата на който се балансират дневните рецепти на джелатото. Въпреки че се предлагат 360 вкуса, съставките са едни и същи, но количествата се балансират според суровината. В крайния продукт се влагат и други отгледани във фермата продукти като биологично сертифициран мед, малини, боровинки, арония, вишни, череши.
Млякото влиза директно в мандрата от доилната зала на животните, без да има пряк външен пренос, като по този начин се запазва пълна хигиена на продукта.
В Деня на отворените врати освен сладолед посетителите опитаха и вкусни пици, също с натурални продукти. А за да си ги приготвят и у дома, гостите могат да си купят прясно и кисело мляко Джерсей, йогурт за пиене с вкус на арония, вишна и малина, кашкавал от краве мляко, краве сирене, розинско руло, моцарела, бурата, страчатела, розинска разядка.
Всъщност, на никой не му се тръгва от "Розино". Магията на това място е като магнит, особено да семейства с деца и ценители на здравословния живот, на спокойната и приятна атмосфера, красива природа и чистия въздух. Но и за това има решение - през уикендите на летния сезон могат да отседнат в екохотела на биофермата.