Българският хляб се произвежда от българска пшеница, категорична бе тя
"България не може да влияе на цената на пшеницата по никакъв начин. Ние сме малък производител в сравнение с Украйна и Русия", това заяви председателят на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева в предаването "Денят започва" по БНТ.
"Българският хляб се произвежда от българска пшеница. Ще направя всичко, каквото мога, за да развенчая мита, че българският хляб се произвежда с украинска пшеница", заяви тя.
"Тревогата на зърнопроизводителите е разбираема", каза още Кукушева.
"Украинското жито по време на война е загубило част от своите качества. То е по-евтино от българското, но има много скъп транспорт и логистика. В България се внася основно слънчоглед, който има висока цена. Страната ни има добър пазар на слънчоглед и е един от основните производители на олио в Европейския съюз", коментира тя.
"Цените на хляба падат с 17-26%. Всякакви твърдения, че ние сме реализирали хиперпечалби, са абсолютно неверни. Всички политически сили гласуваха за 0% ДДС за брашно и хляб", категорична бе Кукушева.
"Хлябът е гаранция за липса на продоволствена сигурност. Това е достатъчната храна за всеки потребител да оцелее в извънредни условия", каза тя.